Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Rabobank trekt zich terug uit wielrennen en paardensport

De bank verlengt de contracten met de wielerbond en de hippische bond niet als ze eind volgend jaar aflopen.

Anna van der Breggen wint voor het RaboLiv-vrouwenteam in La Course, eind juli.
Anna van der Breggen wint voor het RaboLiv-vrouwenteam in La Course, eind juli. Foto Yoan Valat / EPA

Rabobank stopt na volgend jaar met het sponsoren van paardensport en wielrennen. De bank steekt nu nog geld in de hippische bond, de wielerbond en wielerteams voor vrouwen en talenten, maar verlengt die contracten niet. Rabobank wil zich in de toekomst meer toeleggen op lokale sponsoring, zo meldt de bank vrijdag.

Naast de wieler- en de paardensport sponsort de Rabobank ook de Nederlandse hockeybond en de Olympische sportkoepel NOC*NSF. Met die twee organisaties is de bank in gesprek “over de toekomstige invulling van de sportsponsoring”. Dat wil overigens niet zeggen dat Rabo ook daar stopt als geldschieter, aldus een woordvoerder van de bank.

Het besluit om te stoppen met het sponsoren van het wielrennen en de paardensport komt twee dagen nadat Rabobank een nieuwe strategie aankondigde. De bank moet geld besparen en schrapt daarom nog eens 9.000 banen. Dat Rabo zich nu terugtrekt uit de topsport, houdt daarmee verband, aldus de zegsman:

“Dat heeft er zeker mee te maken. Rabobank is bezig met een nieuwe strategie. Dit ligt daar in het verlengde van.”

Ooit hét gezicht van het Nederlandse wielrennen

Met deze beslissing is de breuk tussen Rabobank en de wielersport nu compleet. Het concern in Utrecht sponsorde sinds 1996 wielerploegen en was jarenlang hét gezicht van het Nederlandse wielrennen. Zo wonnen onder meer Michael Boogerd en Erik Dekker in het shirt van Rabo etappes in de Tour de France.

De sponsoring van de mannenploeg werd in 2012 echter al stopgezet, na een vernietigend rapport van de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada. Daarin werd grootschalige dopinggebruik bij de ploeg van Lance Armstrong onthuld. Voor Rabobank was de maat toen vol: de wielersport zou “totaal verziekt” zijn.