Dit is een artikel uit het NRC-archief

Milieu en natuur

Publiekswinnaar NRC’s fotowedstrijd: het was echt een mazzelmoment

Joost Lagerweij wint de publieksprijs van december in NRC’s fotowedstrijd, met 771 stemmen. Het thema was ‘Mijn beste foto van 2015’.

Foto Joost Lagerweij

“Het was een echt mazzelmoment”, zegt Lagerweij (De Bilt, 50) over de foto van vijf mei in Wageningen. “Deze oud-Canadese militair reed mee met het defilé. Voor het zeventigjarig jubileum van de bevrijding waren veel buitenlandse gasten uitgenodigd. De oude man kreeg van een klein meisje een bloemetje aangereikt. Toen hij het aanpakte, vertrok zijn gezicht. Het leek alsof hij een flashback van de bevrijding beleefde.

Ik ben zelf Afghanistanveteraan en herken wel iets van die emotie. Ik heb ook weleens met een defilé meegelopen en als je dan al die mensen aan de kant zien, krijg je toch een bijzonder trots gevoel.

Na wat uitzoekwerk op internet kwam ik erachter dat deze man tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het Britse Scottish Wessex-regiment heeft gediend en daar veel vrienden heeft verloren. Dat maakt zo’n Bevrijdingsdag natuurlijk nog intenser.

Zelf heb ik op missie veel mazzel gehad en weinig directe ellende meegemaakt. Ik was natuurlijk ook blij dat het afgelopen was. Ik moest er voortdurend op mijn hoede zijn. Maar ik voelde me terug thuis zonder mijn maatjes ook plots heel alleen.

Inmiddels ben ik voor het leger een beetje te oud geworden. Ik werk nu in de brandbeveiliging. Het fotograferen heb ik mezelf een beetje aangeleerd via tutorials op internet. Deze foto ligt eigenlijk totaal niet in mijn straatje. Ik vind het vooral prettig om lekker door de natuur te lopen en landschappen vast te leggen. Uren kan ik er geduldig ronddwalen op zoek naar mooie plekjes.

Meestal heb ik een groothoeklens op mijn camera zitten. Toevallig had ik net voor deze foto een keertje gewisseld met een zoomlens om eens te oefenen met portretten. Een bevriende veteraan noemde de foto de mooiste die hij ooit gezien heeft. National Geographic heeft hem ook al gepubliceerd. Het was dus niet lang zoeken naar mijn beste foto van 2015.”

Vanaf 12 december tot en met 20 december kun je stemmen op de foto van het jaar. Ga naar www.nrc.nl/fotowedstrijd en stem op de foto van jouw keuze.