Politie Tokio jaagt op illegale drones

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Drones hebben de toekomst! Pakketjesbezorgers, milieudiensten en boeren - allemaal zijn ze lyrisch over de mogelijkheden van de onbemande vliegtuigjes. Maar dat geldt niet voor de politie van Tokio. Die zit in zijn maag met illegale drones die rond de Japanse hoofdstad vliegen, schrijft de Nikkei Asian Review.

Hoe groot het probleem is, blijft onduidelijk. Toch heeft de politie van Tokio gisteren een heuse ‘dronebuster’ gelanceerd. Precies: een drone die met een net andere drones moet vangen .

De publiekspresentatie zag er spectaculair uit.

De schrik bij de Japanse autoriteiten zit er goed in sinds in april een licht radioactief besmette drone landde op het kantoor van premier Abe. Sindsdien zijn de regels rond het gebruik van drones in Japan aangescherpt.

Chinese zoekmachine Baidu gaat zelfrijdende auto bouwen

Over drie jaar wil ook China een zelfrijdende auto hebben ontwikkeld. De Chinese zoekmachine Baidu gaat de strijd aan met de grootste namen op hi-tech gebied wereldwijd om deze technologie te ontwikkelen, bericht de Wall Street Journal.

Samsung, Tesla, Google en Toyota, allemaal zijn ze bezig met het verfijnen en testen van de techniek om auto’s zelfstandig en veilig te laten rijden. Baidu heeft nu twee BMW’s uitgerust met de technologie. Die auto’s worden getest op de grote wegen rond Beijing.

Daarmee heeft Baidu voorlopig nog een forse achterstand ten opzichte van Google, dat meer dan 50 auto’s test in de Amerikaanse staat Californië. De volgende stap voor Baidu is de auto’s beter leren omgaan met het Chinese verkeer. Wang Jing, de senior vice-president van Baidu zegt daarover:

Het Chinese verkeer is complexer. [..] Het gedrag van voetgangers en fietsers verschilt erg met dat van de Amerikanen.

Chinese mobieltjeswinkel naar Afrika en Latijns-Amerika

Beijing Digital, China’s grootste winkelketen voor mobiele telefoons, gaat fors uitbreiden in de opkomende markten. Het bedrijf heeft plannen om drieduizend winkels wereldwijd te openen, meldt China Daily.

De eerste halte is in Nigeria, waar het bedrijf onlangs al de eerste winkels opende. Vestigingen in India volgen naar verwachting spoedig. De ambities zijn enorm: binnen een jaar moeten er 400 winkels buiten China zijn geopend, die 2 miljoen mobieltjes verkopen.

De groeistrategie van Beijing Digital benadrukt opkomende markten in Latijns-Amerika, Zuid-Azië en Afrika, legt president-directeur Jin Xin uit:

De markt voor de verkoop van telecomproducten in Zuid-Azië en Afrika loopt vier tot vijf jaar achter op die van China, er is dus een enorm potentieel.

Volgens analisten is de markt voor mobiele telefonie in China zelf verzadigd, daarom kijken bedrijven als Beijing Digital steeds vaker buiten de eigen grenzen.

    • Wouter van Cleef