Ook hockeyvrouwen verliezen titel World League

Het betekent dat het toernooi uitgelopen is op een teleurstelling voor Nederland: de mannen verloren vorige week hun titel al.

De Oranjevrouwen tijdens hun eerste training onder de nieuwe coach Alyson Annan. Foto Koen Suyk/ANP

De hockeyvrouwen kunnen hun titel in de Hockey World League (HWL) niet prolongeren. Donderdagavond was gastland Argentinië in de kwartfinale met 1-0 te sterk. Het betekent dat het toernooi uitgelopen is op een teleurstelling voor Nederland, want de mannen, ook titelhouder, moesten zondag al genoegen nemen met een vierde plek.

Voor de ploeg van debuterend coach Alyson Annan is een vijfde plek nu het hoogst haalbare. En dat is toch teleurstellend, als je bedenkt dat de Oranjevrouwen in Den Haag vorig jaar nog wereldkampioen werden. De groepsfase kwamen ze ook nog door met drie ruime overwinningen: 5-1 tegen Duitsland, 4-1 tegen Nieuw-Zeeland en 5-2 tegen Zuid-Korea.

Maar in de kwartfinale kwam het team niet in de wedstrijd, schrijft persbureau ANP. Verrassend, omdat Argentinië op papier geen schim is van de wereldploeg die - bijvoorbeeld - vorig jaar nog de Champions Trophy wist te winnen. Sterspeelster Luciana Aymar nam afscheid, net als vijf andere vaste spelers. De jongere, vernieuwde Argentijnen werden vierde en laatste in hun groep.

De Nederlandse mannen verloren vorige week in de halve finale van de HWL met 3-2 van Australië, het land waarvan ze met 6-1 klop kregen in de finale van het WK vorig jaar. In de troostfinale was India na strafballen te sterk.

Kwalificatietoernooi

De HWL is een mondiaal toptoernooi, uitgesmeerd over twee jaar, dat dient als kwalificatietoernooi voor zowel het WK als de Olympische Spelen. De finale van de eerste editie was in 2013, toen wonnen zowel de Nederlandse vrouwen als mannen.

    • Frank Huiskamp