Nog nooit werden Amerikaanse bedrijven voor zoveel geld gekocht

Het is het jaar van de overnames voor grote bedrijven in de VS: in totaal werd er 2,3 biljoen dollar aan overnames besteed.

Als je de economie van de Verenigde Staten dit jaar wilt karakteriseren, kun je dat misschien het beste doen als ‘het jaar van de overnames’. Op dinsdag kwam het nieuws dat chemiegiganten Dow Chemical en DuPont willen fuseren. De gezamenlijke marktwaarde van het bedrijf zou daarmee op 120 miljard dollar komen (109 miljard euro). Maar er waren meer megaovernames en fusies dit jaar.

Denk de laatste maanden alleen al aan farmaceuten Pfizer en Allergan (160 miljard dollar), bierfabrikanten Anheuser-Busch InBev en SABMiller (100 miljard dollar) die Grolsch nu in de uitverkoop hebben gedaan, hotelketens Marriott en Starwood Hotels (12,2 miljard dollar), of gameontwikkelaar Activision-Blizzard dat het bedrijf achter het succesvolle spelletje Candy Crush overnam (5,9 miljard).

Eén met twaalf nullen

Dit jaar werd er meer geld dan ooit besteed aan overnames door en van Amerikaanse bedrijven. Zelfs voor Donald Trump zal het een duizelingwekkend bedrag zijn: 2,3 biljoen dollar (2,1 biljoen euro). Een biljoen is een één met twaalf nullen: dat staat gelijk aan duizend keer een miljard, of een miljoen keer een miljoen.

Even in perspectief: het totale Bruto Binnenlands Product (BBP) van de Verenigde Staten was in 2014 17,419 biljoen dollar. Er vanuit gaande dat dat dit jaar ongeveer hetzelfde is, maakt het geld dat gemoeid is met overnames dus 13,3 procent van het BBP uit.

Waarom is dit bedrag zo hoog? Voor een deel omdat beursgang een beetje uit de gratie raakt. Daarmee zijn risico’s gemoeid die bedrijven liever niet nemen. Overgenomen worden is veiliger. Chris Bartel van Fidelity Investments zegt tegen The Wall Street Journal:

“We are in a low-revenue-growth environment for most companies, and M&A remains one of the best ways for them to grow earnings, especially if they can create synergies and cut costs through mergers.”

    • Joram Bolle