Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederland zakt naar derde plaats op BBP-ranglijst

De Ieren en Luxemburgers hebben meer te besteden dan Nederlanders.

Het Nederlandse BBP per hoofd ligt op 131 procent van het EU-gemiddelde.
Het Nederlandse BBP per hoofd ligt op 131 procent van het EU-gemiddelde. Foto Lex van Lieshout / ANP

Ierland is Nederland gepasseerd op de ranglijst van EU-landen met het hoogste bruto binnenlands product (BBP) per hoofd van de bevolking. In Europa hebben Luxemburgers verreweg het meeste te besteden, 266 procent van het gemiddelde. Ierland staat op twee en Nederland op drie, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het BBP wordt gebruikt om de omvang van de economie te meten, en is het totaal van alle in een land geproduceerde goederen en diensten. De CBS-cijfers, oorspronkelijk afkomstig van het Europese statistiekbureau Eurostat, zijn op koopkracht gecorrigeerd. Het BBP per Nederlander is 39.300 euro, 131 procent van het EU-gemiddelde. Onder andere Duitsland, Frankrijk en België doen het minder.

In de cijfers zijn niet-EU-landen Noorwegen en Zwitserland niet meegerekend. Zij zouden in de ranglijst nog boven Nederland eindigen met respectievelijk 178 en 162 procent van het Europese gemiddelde. Helemaal onderaan staat Bulgarije. Daar is per hoofd van de bevolking 47 procent van het Europees gemiddelde geproduceerd.