Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Juwelier overvallen in best beveiligde straat Parijs

De overvaller roofde voor een miljoen euro aan juwelen, tegenover de woning van de president.

De overvallen Juwelier Chopard in Parijs.
De overvallen Juwelier Chopard in Parijs. Foto Nadine Achoui-Lesage / AP

Een gewapende overvaller heeft vrijdag in de meest beveiligde straat van Frankrijk voor naar schatting één miljoen euro aan juwelen buitgemaakt. Juwelier Chopard ligt tegenover het Élysée, het woon- en werkpaleis van de Franse president aan de Parijse Rue du Faubourg Saint-Honoré.

De straat is sinds de terreuraanslagen van vorige maand om veiligheidsredenen gedeeltelijk afgezet, maar dat heeft de overvallers er niet van weerhouden op klaarlichte dag toe te slaan. Volgens radiozender Europe 1 zou de ongeveer veertigjarige dader met een handwapen om 11 uur ’s ochtends het personeel bedreigd hebben.

De politie weet nog niet zeker of het wapen echt was. De dader moet “een zekere brutaliteit en lef” hebben gehad, zei een politiebron tegen Europe 1. Parijs leeft nog altijd onder hoogspanning, met duizenden extra soldaten en politieagenten die onder een regime van noodtoestand proberen nieuwe terreurdaden te voorkomen.