Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Megafusie chemieconcerns Dow Chemical en DuPont

Het gaat om de grootste fusie ooit in de chemische industrie. Het gezamenlijke bedrijf gaat DowDuPont heten.

Pat Sullivan / AP
Pat Sullivan / AP Een vestiging van Dow Chemical in La Porte

Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical gaat samen met branchegenoot DuPont. Volgens beide bedrijven is het de grootste fusie ooit in hun vakgebied. Nadat beide bedrijven zijn samengevoegd, worden ze binnen twee jaar weer opgesplitst in drie aparte concerns, zo melden Dow en DuPont vrijdag in een verklaring.

Het nieuwe DowDuPont wordt een concern met een marktwaarde van 130 miljard dollar (bijna 120 miljard euro). Dow en DuPont benadrukken dat het gaat om een fusie als gelijken. Topman Ed Liveris van Dow wordt na het samengaan voorzitter van de raad van bestuur. Ed Breen, zijn collega van DuPont, wordt ceo.

Door de krachten te bundelen denken Dow en DuPont flink in de uitgaven te kunnen snijden. Na twee jaar moet dat een kostenbesparing van 2 miljard dollar opleveren en op langere termijn mogelijk nog meer. DuPont en Dow hadden vorig jaar een gezamenlijke omzet van 51 miljard dollar.

Splitsen in drie losse bedrijven

Binnen twee jaar na de fusie wordt DowDuPont echter al weer opgesplitst in drie losse bedrijven, voor respectievelijk landbouw, chemische grondstoffen en speciale chemicaliën. Op die manier hopen beide concerns problemen met toezichthouders te voorkomen. De splitsing moet binnen 18 tot 24 maanden plaatsvinden.

Dow Chemical maakte in mei bekend de komende twee jaar wereldwijd 1750 banen te schrappen, wat neerkomt op 3 procent van het totale personeelsbestand. Eind vorig jaar werkten bij Dow Chemical zo’n 53.000 mensen.

In de Benelux zijn dat er 2.000, die werken op zes locaties en in twintig fabrieken. Daarnaast werken nog 700 flexwerkers voor het concern. In Nederland heeft Dow Chemical productielocaties in Terneuzen en Delfzijl.