Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kremlincriticus Chodorkovski aangeklaagd voor moord

Tot 2013 zat Chodorkovski al tien jaar lang straffen uit, die worden gezien als reactie op de kritiek op Poetin.

Michail Chodorkovski te zien via een live verbinding op een conferentie in Londen op woensdag.
Michail Chodorkovski te zien via een live verbinding op een conferentie in Londen op woensdag. Foto Ivan Sekretarev / AP

De Russische autoriteiten hebben vrijdag officieel ex-oligarch en Kremlincriticus Michael Chodorkovski aangeklaagd voor onder meer de moord op een Siberische burgemeester in 1998. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Chodorkovski, ooit de rijkste man van Rusland, zat tot 2013 nog tien jaar vast wegens belastingontduiking en verduistering en woont sindsdien in Zwitserland.

Volgens de aanklacht is de 52-jarige Chodorkovski betrokken geweest bij de moord op de toenmalige burgemeester van Neftejoegansk Vladimir Petoechov. In die plaats was het oliebedrijf Yukos, waarvan Chodorkovski de eigenaar was, gevestigd. De oliemagnaat zou vanwege een belastingconflict huurmoordenaars de opdracht hebben gegeven Petoechov dood te schieten. Een andere hoge functionaris van Yukos is wel veroordeeld tot 24-jarige gevangenisstraf voor de moord.

Daarnaast wordt Chodorkovski beschuldigd van medeplichtigheid bij de aanslag op zakenman Yevgeny Rybin in 1999. Rybin overleefde de moordpoging, maar een bodyguard niet.

Eerder deze week legde Chodorkovski een oproep om naar Moskou te komen voor verhoor naast zich neer. In het verleden zijn vaker verdenkingen tegen Chodorkovski geuit over medeplichtigheid bij deze moorden, maar de autoriteiten hadden al die tijd geen bewijs. Volgens de aanklager zijn nu nieuwe bewijzen opgedoken. Chodorkovski heeft altijd enige betrokkenheid ontkend. De aanklacht verwerpt hij als een farce.

Kritiek op Kremlin

Tot 2013 zat Chodorkovski tien jaar lang straffen uit voor belastingontduiking en verduistering. Deze straf werd door velen gezien als reactie op het bekritiseren van de Russische president Vladimir Poetin. Vlak voor de Olympische Winterspelen in Sotsji verleende Poetin hem gratie om zijn zieke moeder te kunnen bezoeken, die in augustus overleed.

Na zijn gevangenschap is Chodorkovski naar Zwitserland vertrokken, van waaruit hij het Kremlin bleef bekritiseren met politieke uitspraken. Woensdag was Chodorkovski nog in Londen waar hij op een persconferentie het Kremlin beschuldigde van het voeren van een “suïcidaal” buitenlands beleid, onrechtmatige wetgeving en corrupte rechtbanken. Hij zei dat een revolutie onvermijdelijk en noodzakelijk is.