Geen DNA afgenomen van 12.000 criminelen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft van bijna 12.000 veroordeelde misdadigers geen DNA afgenomen, terwijl dat wel had gemoeten. Dat meldde RTL Nieuws donderdag. OM en minister van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) zijn volgens de zender bezig met „een inhaalslag”. Onder de duizenden criminelen bevinden zich moordenaars, verkrachters, geweldplegers, aanranders en dieven. De wet schrijft voor dat iedereen die wordt veroordeeld voor een ernstig misdrijf DNA moet afstaan. Dat dit in de praktijk niet altijd gebeurt, bleek al bij het onderzoek naar de moord op voormalig minister Els Borst (D66). In een reactie zegt het OM werk te maken van de „actieve opsporing van veroordeelden die gesignaleerd staan in verband met het afnemen van DNA-materiaal”. (NRC)