Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Heerenveen wint van Excelsior: 2-1

De Friezen verloren vorige week dik van Ajax, terwijl de Rotterdammers vijf uitduels ongeslagen waren.

De tweede goal van Heerenveen verdwijnt achter de doelman van Excelsior.
De tweede goal van Heerenveen verdwijnt achter de doelman van Excelsior. Foto ANP

SC Heerenveen heeft vrijdag in eigen huis de zestiende speelronde in de eredivisie afgetrapt met een verdiende overwinning op Excelsior: 2-1. Een niveau lager, in de Jupiler League, pakte Sparta Rotterdam de tweede periodetitel.

Kenny Otigba zette Heerenveen halverwege de eerste helft op voorsprong, waarna Sam Larsson kort na rust 2-0 maakte.

Twitter avatar scHeerenveen sc Heerenveen Van de Graaf fluit maar af. Het fluitconcert in het stadion gaat verder. Heerenveen wint met 2-1 van Excelsior. #heeexc

Jeff Stans zorgde in blessuretijd voor de 2-1 van Excelsior door te scoren uit een strafschop, die was toegekend na hands. Heerenveen staat voorlopig tiende met twintig punten, Excelsior is de nummer twaalf met zeventien punten.

Foppe de Haan maakt het seizoen af als trainer van sc Heerenveen. Dat onthulde de 72-jarige Fries na afloop van de wedstrijd. In eerste instantie zou hij tot de winterstop zijn grote liefde helpen, maar de clubleiding vroeg hem tot het einde van het seizoen te blijven. Na overleg met zijn vrouw besloot De Haan in te gaan op dat verzoek.

Periodetitel

NAC Breda van trainer Marinus Dijkhuizen had vrijdag aan een puntje tegen Go Ahead Eagles genoeg om zich te verzekeren van de periodetitel, maar ging in een volgepakt Rat Verlegh-stadion met 1-0 onderuit. Leon de Kogel bezorgde de bijna 18.000 supporters van NAC een enorme kater met zijn doelpunt in de 56e minuut.

Daarmee liep het veertigjarig jubileum van het ‘Avondje NAC’ uit op een drama. Sparta won zelf met 0-3 bij FC Dordrecht en is naast periodekampioen ook koploper in de algehele stand. (ANP)