‘Gevluchte rabbijn in Zuid-Afrika’

Bang voor uitlevering vluchtte ‘seksrabbijn’ Eliezer Berland deze zomer uit Nederland. Nu spreekt zijn advocaat.

Foto Sander Koning/ANP

Bijna een jaar lang hield hij de gemoederen in Nederland flink bezig: Eliezer Berland, beter bekend als ‘de seksrabbijn’. In oktober 2014 verschenen berichten dat de internationaal gezochte rabbijn was gesignaleerd op Texel. Hij ontkende de beschuldigingen van ontucht in zijn geboorteland Israël en reed met zijn volgelingen het hele land door: Vlissingen, Oldebroek, Volendam, Apeldoorn, Maasbree, Buitenveldert.

Nadat de Hoge Raad begin juli van dit jaar had geoordeeld dat Berland (77) uitgeleverd diende te worden aan Israël, sloeg hij op de vlucht. De rabbijn blijkt nu in Zuid-Afrika te wonen, dat hem een status verleende waardoor hij strafrechtelijk immuun is en niet kan worden uitgeleverd.

Volgens zijn toenmalige advocaat Louis de Leon wilde hij zich niet vrijwillig onderwerpen aan de Israëlische autoriteiten. „Dat was zijn eer te na”, zegt De Leon in het eerste interview na de verdwijning van de rabbijn. „Ze wilden hem beschimpen en daar was hij niet van gediend.”

Waarom zouden de Israëlische autoriteiten hem willen beschimpen?

„Berland lag op ramkoers met de mensen die het voor het zeggen hebben in de Israëlische politiek. Bij uitlevering zou er volgens hem een negatieve publiciteitscampagne worden gevoerd. Hij vreesde aangeschoten wild te worden.”

Omdat hij te kritisch was, zoals hij zelf eerder beweerde?

„Ja.”

Berland wordt verdacht van ontuchtige handelingen met meerdere vrouwen. Geen lichte aanklacht.

„In het dossier ben ik geen seks tegengekomen. Zijn volgelingen kwamen naar hem, niet andersom. Van de vrouwen die aangifte tegen hem deden, was een aantal in een echtscheiding verwikkeld. Ze wilden een get (scheidingsbrief), maar hun echtgenoten lagen dwars. Berland stak zijn nek voor hen uit. Dat zie je niet veel in orthodox-joodse kring. Hij is wat dat betreft zeer vooruitstrevend.”

Waar ging het mis?

„Om de echtgenoten van die vrouwen tot scheiding over te halen, beloofde Berland van alles, tot appartementen aan toe. Toen hij zijn beloften niet nakwam, begonnen de problemen. Eén van die mannen noemde Berland een charlatan. Dat pikten zijn volgelingen niet. Ze hebben de man hard aangepakt. De politie deed voorkomen alsof Berland een fatwa had uitgesproken. Dat is flauwekul. Hij kreeg gewoon de kous op de kop. De vrouwen die hij wilde helpen, zijn later door hun echtgenoten overgehaald valse aangifte te doen.”

Wist u dat uw cliënt wilde vluchten?

„Nee, maar ik wist wel dat hij niet wilde meewerken aan zijn uitlevering. Niet dát hij vluchtte, maar het moment waarop heeft mij verrast. Er was nog geen sprake van uitzetting. Als de minister tot uitlevering had besloten, hadden we een kort geding aangespannen.”

Had Berland weinig vertrouwen in een goede afloop?

„Hij wilde het zekere voor het onzekere nemen.”

Weet u hóé hij is ontkomen?

„Ik vermoed met het vliegtuig van één van zijn volgers. Omdat hij zijn Israëlische paspoort had ingeleverd, zal het geen gewone lijndienst geweest zijn. Een privéstraalvliegtuig, vermoed ik.”

Volgens De Leon heeft Berland enkele honderdduizenden volgers van over de hele wereld. „Daar zitten ook zeer vooraanstaande en vermogende mensen tussen, onder wie een voormalig burgemeester van Jeruzalem.”

Kloppen de geruchten dat hij in Zuid-Afrika zit?

„Ja. Hij verblijft in de buurt van Johannesburg. Hij heeft een soort diplomatieke status, waardoor hij strafrechtelijk immuun is en niet meer kan worden aangehouden als Israël een beroep op Zuid-Afrika doet.”

Wil hij zich daar voorgoed vestigen?

„Daar ziet het naar uit. Hij zamelt geld in voor een yeshive (joodse school). Ik heb voor zijn vlucht weleens gevraagd: vind je het erg als je nooit meer voet zou zetten in Israël? Hij antwoordde: ‘Mozes is het in veertig jaar tijd ook niet gelukt.’ Ik geloof niet dat Berland ooit vrijwillig naar Israël terugkeert.”

Voor zijn vlucht was hij er fysiek slecht aan toe. Hoe maakt hij het nu?

„Niet veel beter. Hij heeft diabetes en lijdt aan hartfalen. Hij zal waarschijnlijk niet lang meer leven.”

Wanneer heeft u hem voor het laatst gesproken?

„Vlak voor zijn vertrek. Via via blijf ik op de hoogte van zijn toestand.”