Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Geldermalsen positief over komst groot azc

De locatie zou plaats moeten bieden aan 1500 mensen. Woensdag vergadert de gemeenteraad erover.

Vluchtelingen in Nijmegen.
Vluchtelingen in Nijmegen. Foto Valerie Kuypers / ANP

Als het aan het college van Geldermalsen ligt, komt er in 2016 een asielzoekerscentrum in het Gelderse dorp. Dat maakte de gemeente Geldermalsen vrijdagavond bekend.

Het azc moet plaats bieden aan 1.500 mensen, gedurende tien jaar. Mocht de komst van het azc doorgaan, dan is de meest geschikte locatie volgens het college een bedrijventerrein langs de A15. Het zou één van de grootste azc’s van Nederland worden. Alleen in Ter Apel (1.850) en in Budel-Cranendonck (1.750) worden meer asielzoekers opgevangen.

De voorgenomen locatie:

Oproep

De provincie Gelderland en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben Geldermalsen benaderd met het verzoek. Het is nog niet zeker dat het azc er komt. Komende woensdag vergadert de gemeenteraad over het voorstel. Het college zegt te beseffen dat het plan voor de bewoners van Geldermalsen als een verrassing komt:

“De druk vanuit de Rijks- en Provinciale overheid op gemeenten om een actieve bijdrage te leveren aan het vluchtelingenvraagstuk is groot. Tegelijkertijd zijn de gemeenten door de ondertekening van het genoemde bestuursakkoord een gezamenlijke en individuele inspanningsverplichting aangegaan. Dit betekent dat onder grote tijdsdruk beslissingen moeten worden genomen, beslissingen waarbij het nemen van bestuurlijke verantwoordelijkheid prioriteit heeft.”

Informatiemarkt

Op 8 december is het plan al in een besloten vergadering van de gemeenteraad besproken, meldt De Gelderlander. Burgemeester Miranda de Vries zei na het verzoek van de provincie en het COA dat ze “wel even naar lucht moest happen”, volgens de krant.

De gemeente zegt in januari een informatiemarkt te organiseren voor bewoners, in samenwerking met het COA: “Dit informatietraject vinden beide partijen erg belangrijk. Bewust is daarom besloten hier niet al in de laatste weken van dit jaar mee van start te gaan. Dan zijn mensen immers op vakantie of druk met de feestdagen.”