Fokker moet bezuinigen en schrapt 270 banen

‘Pijnlijk, maar onvermijdelijk’ om de concurrentie aan te kunnen, zegt de CEO.

Fokkers eerste vliegtuig, de Spin.
Fokkers eerste vliegtuig, de Spin. Foto Olaf Kraak / ANP

Fokker Technologies schrapt in Nederland de komende twee jaar ongeveer 270 banen om naar eigen zeggen zijn concurrentiepositie te verbeteren. Het luchtvaartbedrijf uit Papendrecht laat weten geld te moeten besparen omdat vliegtuigbouwers zich minder bezighouden met de ontwikkeling van nieuwe toestellen en meer met verbetering van bestaande types.

Bij Fokker werken nu nog zo’n 4.900 mensen, van wie 3.200 in Nederland. De andere fabrieken staan onder meer in Roemenië, Turkije, de VS, China en India. Naast bezuinigingen op personeel wordt ook op andere kostenposten bespaard. CEO Hans Büthker noemt de maatregelen in een persbericht “pijnlijk, maar onvermijdelijk”:

“Wij moeten ons net als andere ondernemingen in de luchtvaart aanpassen aan de huidige marktomstandigheden en ervoor zorgen dat wij een concurrerende en efficiënte organisatie houden in de wereldwijde markt van vliegtuigtoeleveranciers.”

Fokker zegt dat het schrappen van banen onderdeel is van een pakket maatregelen dat verder bestaat uit “operationele verbeteringen, verdere technische integratie tussen de Fokker bedrijven en kostenreducties”.

Anthony Fokker bouwde in 1911 op 21-jarige leeftijd zijn eerste vliegtuig: de Spin. Acht jaar later richtte hij de Nederlandsche Vliegtuigenfabriek op, dat de grootste vliegtuigproducent ter wereld zou worden. Het bedrijf bouwt inmiddels zelf geen toestellen meer, maar houdt zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe onderdelen en systemen voor de luchtvaart en diensten en producten voor onderhoud.