Fruitvale Station

Dit droomdebuut vertelt het verhaal van Oscar Grant, een zwarte jongen die op Oudejaarsavond 2009 tijdens een opstootje op een metrostation in Oakland, net buiten San Francisco, door een politieman werd doodgeschoten. De 23-jarige Grant was onbewapend. Ooggetuigen legden het voorval vast op hun mobiele telefoons en die beelden zorgden voor veel onrust. Voor regisseur Ryan Coogler (1986) vormt de gebeurtenis de afsluiting van zijn film, waarin hij niet meer doet dan de laatste dag in het leven van Grant reconstrueren. Van een naam in een krantenbericht, en een cijfer in de statistieken, verandert Grant zo in een mens van vlees en bloed.

Los van het nog steeds akelig actuele onderwerp is Sundance-winnaar Fruitvale Station ook een bijzonder sterk geacteerde film, met een knap gevoel voor understatement en psychologische nuancering. Coogler timmert intussen flink aan de weg. Eind januari komt de door critici hoog gewaardeerde boksfilm Creed uit, de zevende Rocky-film. En deze week werd bekend dat hij in onderhandeling is met de Marvel Studio om de eerste film met een zwarte superheld te maken, Black Panther.