FBI onderzoekt meer San Bernardino

Er wordt gezocht naar mogelijke links met de schietpartij van 2 december. Volgens de FBI kan het dagen gaan duren.

Een duiker van het FBI team onderzoekt het Californische meer. Ringo Chiu / AFP Photo

Duikers van de FBI zijn donderdag in het Seccombe-meer in San Bernardino begonnen met zoeken naar mogelijk bewijs gelinkt aan de schietpartij van 2 december. Syed Rizwan Farook en zijn partner Tashfeen Malik schoten toen in een zorgcentrum veertien mensen dood en verwondden 22 anderen. Zij zouden bij het meer in de Califonische stad zijn geweest, meldt Reuters.

De FBI wil niet zeggen waar ze precies naar zoeken, maar Amerikaanse media melden dat het onder meer gaat om een harde schijf die het echtpaar in het water zou hebben gegooid. Of dit voor of na de schietpartij heeft plaatsgevonden is onbekend.

Volgens de FBI kan de zoektocht in het meer dagen duren.

Dodelijkste aanval sinds 9/11

Na de schietpartij op 2 december volgde een achtervolging door de politie waarbij het echtpaar om het leven kwam. De Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist en de FBI ziet de schietpartij als een terreurdaad.

De motieven van het koppel blijven echter nog onduidelijk. Als wordt bewezen dat de schietpartij vanuit Islamitische militante ideologieën is gepleegd is het de dodelijkste aanval van zijn soort sinds 9/11.

    • Laura van der Reijden