NRC Boeken: dit zijn de boeken die we voor je bespreken

Met aandacht voor filosoof Achille Mbembe, Homerus, Koen Haegens en de nieuwe roman van A.F.Th. van der Heijden.

Ilias

Achilles, een van de helden uit Homerus’ Ilias, is een terrorist, die volgens oud-historicus David Rijser in weinig verschilt van Abdelhamid Abaaoud, de inmiddels gedode leider van de recente aanslagen in Parijs.

Kritiek van de zwarte rede

De overtuiging dat buiten Europa andere wetten gelden dan daar binnen zal ons raken als een boemerang. Dat zegt Achille Mbembe, een van de belangrijkste postkoloniale denkers in zijn nieuwe boek. En dat boek, Kritiek van de zwarte rede, is een pijnlijk precieze deconstructie van het rassenbesef. (●●●●○)

Bleib gesund!

De net verschenen selectie uit de dertig dozen onweerstaanbare correspondentie van Heere Heeresma is onophoudelijke reclame voor de schrijver zelf, die intimiteit uit de weg ging.(●●●●○)

De ochtendgave

Franse legers over de vloer, ruziënde regentenfamilies en een liefdesdrama in 17de- en 18de- eeuws Nijmegen zijn de ingrediënten van een nieuwe historische roman van A.F.Th. van der Heijden, de schrijver wiens eigen tragiek erbij hoort.(●●●○○)

De grootste show op aarde

Ondanks de langdurige economische crisis sinds 2008 geloven veel politici nog altijd in de vrije markt. Maar vrije markten bestaan niet, ontdekte Koen Haegens in zijn breed en veelzijdig onderzoek. (●●●●○)

Al onze namen & De zwarte Napoleon

In twee romans van Dinaw Mengistu en Vamba Sherif proberen jongemannen los te komen van hun verleden door veel literatuur te lezen. Terwijl ze zelf hun blik verbreden, stuiten ze op geweld, vooroordelen en racisme. (●●●○○ & ●●●●○)

Verder aandacht voor…

De Loney van Andrew Michael(●●●●○), Know Your Beholder van Adam Rapp (●●●●○), Ruiter in de wolken van Andreas Burnier (●●●●○), Metselaar van de wereld van Elisabeth Lockhorn (●●●●○) en De wereld verklaard van Steven Weinberg (●●○○○).