Dit techbedrijf is 3,7 miljard dollar waard - maar wat doet het?

Er wordt een gigantisch bedrag in het bedrijf gestoken, maar het is alleen bekend dat men ‘iets’ met augmented reality doet.

Foto: Magic Leap

Wat is Magic Leap? De geheimzinnige Amerikaanse startup die eerder door Google werd gefinancierd heeft in een nieuwe investeringsronde 827 miljoen dollar opgehaald, meldt Forbes. Al met al is er nu 1,4 miljard  in het bedrijf geïnvesteerd, waarmee het bedrijf in een klap tot een van de hoogst gewaardeerde startups ter wereld behoort. De marktwaarde zou nu op zo’n 3,7 miljard uitkomen.

Veel geld voor een bedrijf dat nog geen product op de markt heeft. Dat voor zover bekend geen werkend prototype heeft. En waarvan maar een handjevol mensen weet welk product er op het hoofdkantoor in Florida precies wordt ontwikkeld.

Augmented reality

Wel bekend is dat het bedrijf werkt aan nieuwe projectietechnologie, die moet leiden tot een realistische samenvoeging van de digitale en de ‘echte’ wereld: augmented reality. Meest vergelijkbare producten op dit gebied zijn de geflopte Google Glass en de Hololens van Microsoft die begin 2016 voor ontwikkelaars op de markt komt.

Het grote verschil, schrijven techblogs op basis van patentaanvragen en presentaties, is dat de bril van Magic Leap niet werkt met platte schermpjes voor je ogen. De beelden worden rechtstreeks geprojecteerd op het netvlies. Dat zou een realistischer kijkervaring opleveren.

Met dit filmpje, waarin gebruik wordt gemaakt van de nieuwe technologie, hintte Magic Leap op de mogelijkheden.

Nog spectaculairder: een schietspel dat zo realistisch is dat er zelfs kogelgaten in de muur getoond worden. Het is nog onduidelijk hoe ver ontwikkeld deze technologie is. Anders dan het filmpje van de robot, wordt hier niet bij vermeld dat het is gefilmd met Magic Leap-technologie:

Minority Report

De mogelijkheden gaan verder dan gaming. Men moet de technologie zien als een computerplatform waar de werkelijkheid je scherm is, vertelden de oprichters aan de Wall Street Journal. CTO Rio Caraeff:

“Anything that you can do on your smartphone, on your computer, you’ll be able to do on Magic Leap.”

Op de vraag of er in een wereld met Magic Leap-technologie fysieke schermen nodig zijn, antwoordde topman Rony Abovitz:

“No :-)

Deze afbeelding uit een twee jaar oude patentaanvraag laat de mogelijkheden zien, die sterk doen denken aan de holografische beeldschermen uit sciencefictionfilm Minority Report.

Beeld Magic Leap

Beeld Magic Leap

Consumentenversie

Het is onduidelijk welke bedrijven of investeerders bij de laatste investeringsronde betrokken waren. Eerder stak Google een half miljard dollar in de startup, en ook de Chinese internetgigant Alibaba zou een aandeel in het bedrijf nemen.

Grote techbedrijven verwachten veel van augmented reality. Ontwikkelaars kunnen vanaf volgend jaar Microsofts Hololens aanschaffen voor 3000 dollar (2700 euro), maar een consumentenversie is nog toekomstmuziek. Precies daar faalde de Google Glass: de technologie betaalbaar maken voor consumenten.

    • Reinier Kist