Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Onrust Rabobank nog lang niet voorbij

De Telegraaf voorspelt vanochtend nog meer ontslagen bij de Rabobank en in de rest van de Nederlandse bankensector. De digitalisering van het bankwezen wordt gezien als de drijvende kracht achter het verdwijnen van de banen. Experts en vakbonden zien deze trend niet afnemen, maar juist toenemen de komende jaren.

Dinsdag maakte de Rabobank bekend dat het opnieuw negenduizend banen zal schrappen in de komende twee jaar. In 2013 kondigde Rabobank ook al aan dat er bijna tienduizend banen zouden verdwijnen. Die reorganisatie is nog niet afgerond; ongeveer drieduizend daarvan moeten nog worden geschrapt. Voorzitter van De Unie Reinier Castelein reageert gelaten in de Telegraaf. Hij ziet de digitalisering van banken als onvermijdelijk maar laakt het gebrek aan visie van de Rabobank op het gebied van personeelsbeleid:

“Er is nog steeds geen toekomstvisie om deze duizenden mensen weer aan het werk te helpen, terwijl dit banenverlies er al jaren aankwam. Wij willen dat de mensen die hun baan verliezen weer aan het werk komen.”

De Rabobank investeert de komende jaren in nieuwe manieren om de gesloten kantoren en daarmee verbonden diensten op te vangen. De bank denkt onder andere aan pop-up stores en Rabobank-bussen. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer:

“Dat de bank moet hervormen is de hoogste tijd. De coöperatieve opzet heeft zijn beste tijd gehad. Lokale banken passen niet meer in een wereldeconomie die 24 uur per dag paraatheid eist. Het doet er niet meer toe waar, wanneer en hoe laat iemand iets wil. De tijd van lokaal bankieren is voorbij.”

Vodafone roept KPN op het matje

Vodafone eist 115 miljoen euro schadevergoeding van KPN wegens machtsmisbruik, kopt de Volkskrant. De Britse telecomaanbieder wil via de rechter een hoogoplopend geschil over de toegang tot consumenten uitvechten. De Nederlandse concurrent zou haar afspraken niet zijn nagekomen.

Vodafone wilde toegang tot het Nederlandse netwerk, maar had daar technologie voor nodig die KPN in 2011 al zou leveren. Dat liet die laatste na, waarna het Britse bedrijf zelf de benodigde technologie ontwikkelde. Daardoor kon het pas drie jaar later de Nederlandse makrt betreden. Toen liep het telecombedrijf, zoals de Volkskrant schrijft, hopeloos achter op concurrenten zoals Ziggo, Tele2 én KPN. Vodafone eist een schadevergoeding voor deze ‘valse start’ op de Nederlandse markt, een waardoor het imagoschade opliep en potentiële klanten verloor.

Bad bank Propertize achtervolgt SNS

Slecht nieuws voor SNS Bank: het blijft aansprakelijk voor vorderingen op de zelfstandige vastgoedbeheerorganisatie Propertize. De rechter in Amsterdam oordeelde deze week dat de garantieverklaring van SNS voor dit onderdeel niet mag worden ingetrokken, meldt RTL Nieuws. De bank trapte gisteren het verkoopproces af met een advertentie in de Financial Times.

SNS Bank wil van Propertize af omdat het een zogeheten ‘bad bank’ is. De slechte vastgoedleningen van de bank en verzekeraar zijn in de voormalig vastgoedtak van SNS Reaal ondergebracht. Het is daarom niet gek dat SNS Bank ervan af wil. Maar omdat de staat eigenaar is, zouden vorderingen van bijvoorbeeld het failliete participatiemaatschappij 2SQR mogelijk voor de rekening kunnen komen van de belastingbetaler. Volgens RTL Nieuws wilde het ministerie van Financiën gisteravond niet reageren op de zaak.

    • Hans Klis