Dit jaar minder jongeren naar universiteitssteden

Het aantal jongeren dat tussen juli en oktober naar een andere gemeente is verhuisd, is met 15 procent gedaald.

Foto: ANP/VALERIE KUYPERS
Foto: ANP/VALERIE KUYPERS Eerstejaarsstudenten op de trappen van het Academiegebouw in Groningen.

Het aantal jongeren dat tussen juli en oktober - de periode rondom het begin van het nieuwe studiejaar - naar een andere gemeente is verhuisd, is met 15 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Alle universitaire steden in Nederland schreven daardoor minder nieuwe jongeren in, terwijl het aantal inschrijvingen op de universiteiten vrijwel gelijk is gebleven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdagochtend.

Het CBS noteerde bij alle leeftijdsgroepen een toename van het aantal verhuizingen, behalve bij de groep van 17 tot 22 jaar. 48.000 jongeren verhuisden naar een andere stad, wat 15 procent minder is dan een jaar eerder. Volgens het CBS is binnen deze groep vooral het aantal 18-jarigen dat verhuisde naar een andere stad sterk gedaald: 25 procent minder dan een jaar eerder.

Relatief gezien kende Delft met 40 procent de grootste daling: kon de gemeente in 2014 nog 1.400 nieuwe jongeren verwelkomen, daar waren dat er nu 800. Ook in Groningen, Nijmegen en Maastricht was de daling groot. Ten opzichte van een jaar eerder verhuisde een kwart minder jongeren naar deze steden. Ook in steden met hbo-instellingen ging het aantal nieuwe inschrijvingen bij de gemeente naar beneden.

Als mogelijke oorzaak van de daling in de universiteitssteden noemt het CBS de invoering van het leenstelsel, waardoor met ingang van dit studiejaar de basisbeurs is vervangen door een lening.