De Thuiskok: Koken met rum: kippendijen

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Wie wil zich tijdens deze donkere dagen nou niet even op een exotische, zonnige plek wanen? Deze gesudderde kippendijen lijken rechtstreeks ingevlogen te zijn uit het Caraïbisch gebied. Het is een van die recepten in het boek Koken met Drank waarbij het loont goede rum, dat gedestilleerd wordt uit suikerriet, te gebruiken. Ik gebruikte zeven jaar oude bruine rum (40 procent) van Havana Club.

Wat ook loont is om naast deze machtige en vrij zoete maaltijd iets fris te serveren; een salade of wat groente uit de oven zorgt voor een welkome afwisseling. Mocht je geen allspice-kruiden in huis hebben, dan kun je dat vervangen met piment.

Bestrooi het vlees met zout en peper. Fruit de ui in een grote gietijzeren pan aan in de olie en haal daarna met een schuimspaan uit de pan. Doe de kippendijen in de pan en bak het vlees rondom goudbruin. Meng in een kom de gefruite ui met pruimen, rum, stroop en allspice-kruiden. Voeg dit mengsel toe aan het vlees en laat circa 30 minuten op laag vuur garen. Keer het vlees tijdens de bereiding eenmaal om. Roer 10 minuten voor je de pan van het vuur haalt de pecannoten erdoor.

Sam de Voogt