De populairste jongens in de top

Op het schoolplein had je de stoere jongens en de nerds. De nerds konden af en toe doorstoten naar een hogere sociale klasse door te tongen achter het fietsenhok, het delen van een Hitkrant-abonnement of een unieke flippoverzameling. Andersom gebeurde bijna nooit. Meestal was het verschil tussen populair en ongezien niet terug te voeren op een bijzondere prestatie, maar op de mysterieuze X-factor. Een rare mengelmoes van uiterlijk, gevatheid en seksappeal.

Zo is het in de grotemensenwereld nog steeds. Op kantoor is nog geen derde deel van je succes te danken aan de inhoud van je werk. Minstens zo belangrijk is of jij de vissen af en toe voert, er een beetje fris uitziet en of je gezellig uit de hoek kan komen op de kerstborrel.

Dat is in de dj-wereld niet anders. Dinsdag werd Resident Advisors Top 100 (RA is de belangrijkste portal voor elektronische muziek) met de beste dj’s van 2015 bekendgemaakt. En voor de derde keer staat Dixon, oprichter van het Berlijnse Innervisions-label, op nummer één. De man met meer cool dan de noordpool, meer schoenen dan Imelda Marcos en een eigen fanpage voor zijn overhemden. Is dat terecht?

Traditiegetrouw is het lijstje van ‘RA’ de geloofwaardige tegenhanger van de DJ Mag Top 100. De populariteitspeiling van het Britse EDM-tijdschrift die tijdens Amsterdam Dance Event bekend wordt gemaakt staat voor vuurwerk, stadions, pillen, neon, tromgeroffel en bassdrops. RA’s Top 100 staat voor de Berlijnse club Berghain, zwart, vinylnerds, ketamine, kraakhouse en ‘inhoud’. De Dj Mag Top 100 is als een verkiezing voor de beste Bouquetroman, de RA top 100 was als de shortlist voor de Libris Literatuurprijs. Het is het verschil tussen kunst en kitsch, tussen Pepsi en Fritz Kola.

Maar de vergelijking gaat niet meer helemaal op. Er zijn namen die kloppen. Zo was Hunee, de Duitse dj met Koreaanse routes die in de zomer van 2014 naar Amsterdam verhuisde en afgelopen jaar een geweldig debuutalbum uitbracht, een welverdiende hoogste binnenkomer op nummer 26 van de RA top 100. Hij verpletterde dansvloeren van Berlijn (Panoramabar) tot Parijs (Concrete) en strandclub Woodstock. En ook The Black Madonna beleefde na vijftien jaar zwoegen een doorbraak. Maar de top 10 wordt gedomineerd door een draaistijl die grappend ‘mantrance’ wordt genoemd. Dj’s die draaien voor semihippe jongens met knotjes die heen en weer willen zwaaien als zeewier op eindeloos gerekte melodielijnen die pas tot ontploffing komen als een drugsvrij mens al lang de bar heeft bereikt – of de uitgang.

Resident Advisor begon als digitaal platform voor een clubje muzieknerds met kennis. Maar inmiddels trekt de site meer dan twee miljoen bezoekers per maand. Hun stem zegt niet iets over inhoud of muzikale ontwikkeling. Het zegt iets over populariteit. En dat heeft vooral te maken met imago, stijl en gevatheid op Facebook. Eigenlijk net als op het schoolplein.

    • Rolinde Hoorntje