CPB: 2,1 procent economische groei in 2016

Voor het eerst sinds de uitbraak van de crisis komt de economische groei boven 2 procent.

Een man loopt met een Albert Heijn tas.
Een man loopt met een Albert Heijn tas. Evert Elzinga / ANP

Het CPB verwacht voor 2016 een economische groei van 2,1 procent. Dit blijkt uit de vrijdag verschenen decemberraming van het Centraal Planbureau (CPB). Voor het eerst sinds de uitbraak van de crisis komt de economische groei boven de 2 procent.

Het CPB verwacht dat de economische groei in 2016 aantrekt tot 2,1 procent, na een toename van 2 procent dit jaar. Die toename vindt onder meer plaats in de groei van inkomens van huishoudens. Bedrijven blijven meer investeren en de groei van de uitvoer zet door. Ook zakt de werkloosheid in 2016 licht, van 6,9 naar 6,7 procent. Volgens de raming zakt daarnaast het overheidstekort van 2,2 naar 1,8 procent.

Bijgestelde prognose

Eerder deze week voorspelde De Nederlandsche Bank (DNB) nog een terugval van de groei. Waar het CPB stelt dat de bbp-groei licht zal stijgen in 2016 ten opzicht van 2015, voorspelde de DNB maandag een terugval van 1,9 naar 1,7 procent.

Op Prinsjesdag voorspelde het CPB nog een groei van het bbp van 2,4 procent in 2016. De raming van vrijdag is dus iets lager. Lees later vandaag meer hierover op NRC.nl.