13 miljoen ‘zwarte’ tweede kinderen krijgen nu normaal bestaan

Foto Goh CHAI HIN/AFP

Ruim 13 miljoen Chinezen krijgen eindelijk uitzicht op een normaal bestaan. Het gaat om overwegend niet-geregistreerde, dus illegale tweede kinderen in gezinnen die maar één kind mochten hebben. De Chinese autoriteiten hebben besloten deze zogeheten „zwarte kinderen” die niet over een geboortebewijs (hukou) beschikken te legaliseren en van een onontbeerlijk sociaal identiteitsbewijs te voorzien.

Deze beslissing, waarover jarenlang is gediscussieerd, maakt een einde aan een van de meest pijnlijke uitwassen van de zogeheten „een-kindpolitiek”, de wet die de meeste Chinese gezinnen verbiedt meer dan één kind ter wereld te brengen. Deze internationaal omstreden wet wordt begin volgend jaar gewijzigd en dan mogen Chinese paren twee kinderen hebben. Maar voor de illegaal geboren, niet geregistreerde tweede kinderen komt er nu ook soelaas. Ouders van tweede kinderen, die de hoge boetes (vanaf 4.000 euro) op het overtreden van de wetten voor bevolkingsplanning niet konden betalen, verzuimden vaak hun kind te laten registreren bij de familieplanningautoriteiten. Zonder dit geboortebewijs is het onmogelijk in China een normaal leven te leiden; een zogeheten hukou is nodig om onderwijs te volgen, te werken, te reizen, een bankrekening te openen en behandeld te worden in het ziekenhuis.

Dat hukou-systeem, dat in de jaren vijftig gekopieerd is van een vergelijkbaar systeem in de toenmalige Sovjet-Unie, classificeert de Chinese bevolking in stedelingen en plattelanders en gaat ook op de schop. Het systeem werkt zeer nadelig voor de 250 miljoen arbeidsmigranten die in de steden werken terwijl zij over plattelands-hukou’s beschikken. Daardoor hebben zij minder rechten op de stedelijke voorzieningen, zoals ziekenhuizen en scholen.