Cel en taakstraffen voor Feyenoordrellen in Rome

De voetbalsupporters richtten in het centrum van Rome grote schade aan.

Hooligans bij de Spaanse Trappen.
Hooligans bij de Spaanse Trappen. Foto Vincenzo Tersigni / EPA/

Een van de Feyenoordfans die tijdens voetbalrellen in Rome een mortierbom heeft gegooid is veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Justitie had twee jaar geëist. De rechter deed vrijdagmiddag uitspraak in de zaken van 44 verdachten. De andere hooligans kregen taakstraffen van 150 tot 220 uur voor het gooien van voorwerpen, waaronder flessen. Een minderjarige verdachte kreeg 40 uur taakstraf.

Volgens het Openbaar Ministerie was de explosievengooier schuldig aan poging tot doodslag, maar daar ging de rechter niet in mee. Hoewel een agent gewond raakte, vond de rechter het niet waarschijnlijk dat de bom iemand zou kunnen doden. De man is veroordeeld voor poging tot zware mishandeling. Ook het geëiste omgevingsverbod voor de Kuip vond de rechter niet nodig, omdat de kans op recidive niet groot zou zijn.

Op 20 februari van dit jaar braken rellen uit bij de Spaanse Trappen, een van de populairste toeristische attracties in Rome. Er raakten zeker achttien mensen gewond. Ook werd de beroemde 17-eeuwse Barcacciafontein beschadigd. Daar wordt niemand voor vervolgd omdat er geen verdachten zijn, liet een woordvoerder van het OM Rotterdam eerder weten aan NRC. “Daarvan weten wij simpelweg niet wie het gedaan heeft.” Een deel van de verdachten van de rellen was eerder al in Italië berecht.

Een groep Nederlanders in Italië heeft de vereniging Salviamo la Barcaccia opgericht om geld op te halen voor de reparatie van door Feyenoordfans ontstane schade. De Nederlandse regering heeft via die vereniging ook een bijdrage geleverd.