Binnenhof mogelijk niet 5 jaar geheel dicht

Het Binnenhof gaat mogelijk niet vijf jaar lang in zijn geheel dicht. Minister Blok (Rijksdienst, VVD) laat onderzoeken of het mogelijk is de gebouwen van de Eerste Kamer, de Raad van State en Algemene Zaken versneld te renoveren en daarna de gebouwen van de Tweede Kamer gefaseerd op te knappen. Blok zegde dat donderdagmiddag toe in een debat met de Tweede Kamer over de grootscheepse verbouwing van het Binnenhof vanaf 2020.

Het kabinet wil die verbouwing in vijf jaar tijd afronden, waarmee 475 miljoen euro is gemoeid. Het alternatief, gefaseerde verbouwing in een periode van dertien jaar, zou volgens Blok 125 miljoen euro duurder zijn en veel meer overlast geven.

Blok wist zich voor het debat verzekerd van steun van coalitiepartners PvdA en VVD. Maar in het debat bleek nagenoeg de volledige oppositie tegen het voorstel om het Binnenhof vijf jaar lang in zijn geheel te evacueren. Vanuit de oppositie kreeg Blok alleen steun van ouderenpartij 50Plus. Hij weet bovendien dat ook de Eerste Kamer geen volledige sluiting wil.

Volgens Blok was volledige ontruiming onvermijdelijk, omdat het Binnenhofplein nodig is voor opslag van bouwmateriaal en gedeeltelijke verbouwing terroristen eerder kans geeft zich in bouwverkeer te verschansen. Blok ging overstag na moties van Wouter Koolmees (D66). Het onderzoek wordt in vier maanden voltooid.