Ajax-fans definitief niet welkom bij duel tegen Utrecht

Het weigeren van bezoekers is volgens de rechter “de minst slechte optie” om de veiligheid te garanderen.

Fans van Utrecht juichen na de gelijkmaker in het duel tegen Ajax, van mei dit jaar.
Fans van Utrecht juichen na de gelijkmaker in het duel tegen Ajax, van mei dit jaar. Foto Olaf Kraak / ANP

Fans van Ajax zijn zondag definitief niet welkom bij het competitieduel tegen FC Utrecht. De gemeente Utrecht had dat eerder al verboden omdat het risico op ongeregeldheden tussen de supporters van beide clubs te groot zou zijn. De rechtbank in Utrecht gaf burgemeester Jan van Zanen daar donderdag gelijk in, zo meldt de supportersvereniging van Ajax vrijdag.

Volgens de rechter is het weigeren van Ajax-fans “de minst slechte optie” om de veiligheid te garanderen. Bij een vorige wedstrijd tussen de twee clubs werden antisemitische liederen gezongen door aanhangers van FC Utrecht. Voor de KNVB waren die spreekkoren reden tot het opleggen van een geldboete.

Daarnaast oordeelde de voetbalbond dat het vak van de harde kern van Utrecht bij de wedstrijd van zondag tegen Ajax leeg moet blijven. FC Utrecht besloot de fans op die tribune daarop een andere plaats in het stadion te geven. Van Zanen vreest dat zij – verspreid door het stadion – alsnog overlast veroorzaken.

De directie en fans van Ajax vonden het echter oneerlijk dat zij nu worden gestraft voor de acties van de aanhang van Utrecht. De directie schreef daar in oktober over:

“Door de truc die zij toepassen omzeilen ze de straf, met als gevolg dat wij nu zonder fans moeten komen. Wij vinden het schandalig dat de daders van deze zeer kwetsende spreekkoren nu bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn en wij zonder supporters af moeten reizen.”

De supportersvereniging van Ajax besloot daarop een kort geding aan te spannen tegen het besluit van de gemeente Utrecht. De rechter geeft de gemeente echter nu gelijk.