AFM geeft failliet Imtech boete van 2,25 miljoen

Het failliete installatiebedrijf krijgt de boetes voor marktmanipulatie en het niet tijdig publiceren van koersgevoelige informatie.

Het oude hoofdkantoor van Imtech in Rotterdam.
Het oude hoofdkantoor van Imtech in Rotterdam. Foto Olaf Kraak/ANP

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het failliete installatiebedrijf Imtech boetes van in totaal 2,25 miljoen euro opgelegd vanwege marktmanipulatie en het niet tijdig publiceren van koersgevoelige informatie.

Hoewel het bedrijf inmiddels failliet is, vindt de AFM de boetes gerechtvaardigd:

“Het faillissement laat onverlet dat de AFM optreedt tegen een dergelijke overtreding, waarbij het maatschappelijk vertrouwen in een beursgenoteerde onderneming als Imtech ernstig is geschaad.”

De boetes kunnen vanwege het faillissement niet meer geïnd worden, schrijft de AFM zelf. Daarom deed het er ook niet toe of Imtech het bedrag zou kunnen betalen. Het lijkt dan ook meer een duidelijk signaal van de AFM, om aan te geven dat het bij het bedrijf helemaal is misgegaan.

Manipulatie en gebrekkige informatie

Imtech heeft volgens de AFM tussen 20 juli en 21 november 2012 op vijf verschillende momenten informatie verspreid “waarvan een onjuist of misleidend signaal uitging of te duchten was”. Daarnaast heeft Imtech nagelaten koersgevoelige informatie openbaar te maken over het contract voor de omstreden realisatie van het avonturenpark Adventure World in Polen. Imtech zou helpen bij de bouw, maar met de klus bleek achteraf van alles mis te zijn.

Eerder deze week werd al bekend dat de AFM twee oud-bestuurders van het bedrijf, René van der Bruggen en Boudewijn Gerner, uitzonderlijk hoog beboet voor onvolledige informatie over het Poolse pretparkproject. Van der Bruggen kreeg twee boetes van in totaal 1 miljoen euro, Gerner twee van in totaal 1,35 miljoen. De twee oud-topmannen verzetten zich tegen de boetes.

Begin 2013 kwam er fraude in Polen aan het licht, die later wijdverbreid bleek in heel Imtech Duitsland. Het installatiebedrijf uit Gouda moest honderden miljoenen euro’s afschrijven, Van der Bruggen en Gerner moesten opstappen. Een nieuw bestuur heeft geprobeerd Imtech te redden, maar deze zomer ging het bedrijf met 22.000 werknemers failliet.