Advocaat: ‘seksrabbijn’ in Zuid-Afrika, is strafrechtelijk immuun

Berland (77) zou de vrouwen die aangifte tegen hem deden, hebben willen helpen bij het verkrijgen van een get (scheidingsakte).

Foto Sander Koning / ANP

Eliezer Berland, de internationaal gezochte rabbijn die afgelopen zomer Nederland ontvluchtte, heeft zich gevestigd in Zuid-Afrika. Hij verkreeg daar een status die hem “strafrechtelijk immuun” maakt. Hij kan niet meer worden uitgeleverd aan zijn geboorteland Israël, waar hij verdacht wordt van ontuchtige handelingen met meerdere vrouwen.

Dat zegt zijn voormalig advocaat Louis de Leon in een gesprek met NRC. Volgens De Leon wilde zijn cliënt zich niet “vrijwillig onderwerpen” aan de Israëlische autoriteiten, omdat hij vreesde “aangeschoten wild” te worden. Berland (77) zou de vrouwen die aangifte tegen hem deden, hebben willen helpen bij het verkrijgen van een get (scheidingsakte). “Hij stak zijn nek voor hen uit.”

De Leon vermoedt dat hij is gevlucht met het privévliegtuig van een van zijn volgers. Hij zegt niet te hebben geweten wat zijn cliënt van plan was. “Er was nog geen sprake van uitzetting. De minister moest daarover beslissen. Als de minister tot uitlevering had besloten, hadden we een kort geding aangespannen.” In oktober 2014 werd Berland gesignaleerd op Texel.

Daarna reed hij met volgelingen het land door en waren er regelmatig klachten over vernielingen in hotels. Door de aanklacht in zijn geboorteland kreeg hij in de media de bijnaam ‘de seksrabbijn’.

    • Danielle Pinedo