Aandeelhouder stelt Delta Lloyd aansprakelijk

Een nieuw, stevig probleem voor Delta Lloyd. Grootaandeelhouder Fubon wil geld zien. Zijn belang is fors in waarde gedaald.

Hoofdkantoor van Delta Lloyd in Amsterdam. Foto Rokus C.

Een Taiwanese grootaandeelhouder van Delta Lloyd stelt de verzekeraar aansprakelijk voor verliezen die hij heeft geleden op zijn belegging. Dat heeft Delta Lloyd vrijdagochtend bekendgemaakt. Het is een nieuw, fors probleem voor Delta Lloyd, dat toch al kampt met vertrouwensverlies van beleggers en dat dringend verlegen zit om kapitaal.

Het gaat om Fubon Financial Holdings, een van de grootste financiële conglomeraten van Taiwan. Fubon is met een belang van ruim 5 procent de grootste aandeelhouder van Delta Lloyd. Het concern is onder meer actief op het gebied van bankieren, verzekeren en vermogensbeheer. Het wordt geleid door de in Azië machtige broers Daniel en Richard Tsai. Het beheert 180 miljard dollar vermogen.

Fubon kocht in maart een grote pluk van de aandelen die Delta Lloyd in een speciale emissie uitgaf om zijn financiële positie te versterken. Die aandelen kostten toen 17 euro. Inmiddels staat het aandeel op zo’n 4,5 euro. Fubon bezit 12 miljoen aandelen. Op basis daarvan komt het verlies op zo’n 150 miljoen euro. Of dat ook de hoogte is van de claim, is onduidelijk. Delta Lloyd maakt hier niets over bekend. Het wil verder geen commentaar geven op de zaak.

Fubon heeft Delta Lloyd een brief gestuurd met de mededeling. Delta Lloyd wijst „iedere aansprakelijkheid van de hand” en noemt de beschuldigingen „ongegrond”.

Delta Lloyd, een van de grootste verzekeraars van Nederland, verkeert in een moeilijke fase. Beleggers hebben de afgelopen maanden op grote schaal aandelen verkocht, uit zorgen over de kapitaalpositie van het bedrijf. Die is vergeleken met andere verzekeraars erg laag. De koers van het aandeel is sinds begin dit jaar 75 procent gedaald. Delta Lloyd heeft een nieuwe emissie aangekondigd ter hoogte van 1 miljard euro om de kapitaalpositie te versterken. Die emissie is gepland voor begin volgend jaar.

Analisten van de Rabobank speculeerden onlangs dat Delta Lloyd, door de lage koers, een overnameprooi kan worden. Nationale-Nederlanden werd genoemd als mogelijke koper. Het aandeel Delta Lloyd is momenteel het tweede meest geshorte aandeel op de Amsterdamse beurs. Bij shorten speculeren beleggers op een koersval. Vanochtend steeg de koers licht – voor het eerste deze week. Dit in reactie op het nieuws dat een andere grote aandeelhouder, Standard Life Investments, zijn belang juist heeft uitgebreid naar 3,29 procent.

    • Chris Hensen