Over de Haag

50Plus gaat lokaal 

Het 50Plus-congres dit weekend in Utrecht gaat niet over de belastingdeal. Daar maakt de partij – ondanks volhardende eigen spin dat ze cruciaal zou zijn – geen deel van uit. Nee, het congres gaat over gemeenteraadsverkiezingen. Die zijn weliswaar pas in 2018, maar na een experiment in fusiegemeente Gooise Meren (met lijstduwer Viola Holt), wil de partij op meer plekken gaan deelnemen. Daarvoor moeten de statuten veranderd worden, want voorzitter Jan Nagel – lokaal begonnen met Leefbaar Hilversum – was als oprichter bang dat het „gedoe met baantjesjagers” zou opleveren. Nagel is nu om, zolang het „gefaseerd en onder strikte voorwaarden” gebeurt.

Correct hufterig

Er is veel kritiek op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In debat met staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw, PvdA) verwoordde PVV-Kamerlid Dion Graus waarom. Sommige inspecteurs van de toezichthouder zijn „hufters die moeten opzouten”. Dat ging de dienstdoend voorzitter van de vergadering, VVD’er Rudmer Heerema, te ver. Hij vroeg Graus zijn taalgebruik te matigen, maar de dierenvriend liet zich niet corrigeren. „Het woord hufter staat gewoon in het woordenboek”, kaatste hij terug.

Het klasje van Wilders

Zouden ze in het klasje van de PVV het woordenboek uit hun hoofd leren? Geert Wilders is in ieder geval op zoek naar „helden” om zijn fractie te versterken. De peilingen maken hem optimistisch over flinke uitbreiding na volgende Tweede Kamerverkiezingen, maar geschikte kandidaten vinden is altijd een probleem geweest voor de eenmanspartij. Wilders zoekt dit keer geen brievenbuspissers, pornobazen en kopstootgevers, maar mensen „van onbesproken gedrag” met „goed ontwikkeld analytisch vermogen” en, niet te vergeten, een „afkeer van de islam”.

    • Emilie van Outeren