Wie deden dit jaar de beste deals?

Nederlandse banken vallen in de prijzen bij de jaarlijkse ‘M&A Awards’. Maar internationale zakenbanken doen eigenlijk alle grote Nederlandse deals.

Foto ANP
Foto ANP

Wie zijn de Nederlandse dealmakers van het jaar? Donderdagavond worden de uitverkorenen bekend, op de jaarlijkse uitreiking van de ‘M&A awards’ voor fusies en overnames. Genomineerden doen er een beetje laconiek over, maar stiekem is winnen natuurlijk wel heel leuk.

Het jaarlijkse prijzencircus in de Amsterdamse Beurs van Berlage is een Nederlands feestje. Zakenbankiers van Nederlandse banken winnen doorgaans de belangrijkste trofeeën. Verrassend is dat niet, want de aanwezigen kiezen zelf winnaars uit hun midden, en de Nederlandse banken zijn traditioneel goed vertegenwoordigd.

Dit prijzengala, georganiseerd door uitgever Alex van Groningen, is eigenlijk vooral een populariteitswedstrijd. De awards zeggen weinig over meetbare prestaties. In werkelijkheid hebben Nederlandse zakenbanken dit jaar een zeer bescheiden rol gespeeld, zo blijkt uit gegevens van marktonderzoeker Dealogic. De toptien van zakenbanken die de grootste Nederlandse fusies en overnames begeleidden, wordt geheel gevormd door buitenlanders. Bovenaan staat het Amerikaanse JPMorgan, die veertien Nederlandse deals begeleidde, met een totale waarde van 125 miljard euro.

Banken vinden lijstjes belangrijk

Dat was de afgelopen jaren niet veel anders. Met name de vier grote Amerikaanse zakenbanken (JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Bank of America Merrill Lynch) domineren bij Nederlandse transacties, blijkt uit data van Dealogic over de afgelopen vijftien jaar. Nederlandse banken duiken maar zeer sporadisch op in de toptien. ABN Amro wist als enige Nederlandse bank wel hoge posities te veroveren – tot de opsplitsing in 2007, en daarmee het verlies van het internationale kantorennetwerk.

Dit soort lijstjes, in jargon league tables geheten, vinden zakenbanken belangrijk. En niet alleen uit ijdelheid. Een hoge positie geldt als een bewijs van veel ervaring en is daarom essentieel voor het binnenhalen van werk. De beste strategie is meewerken aan een megadeal, zoals dit jaar de overname door Shell van het Britse BG, of de overname door Ahold van het Belgische Delhaize. Het draait in de lijstjes om de totale waarde van de transacties die een zakenbank heeft begeleid, het aantal is onbelangrijk.

Maar aanhaken bij zo’n grote deal is niet eenvoudig. De concurrentie op de Nederlandse markt is moordend. Alle grote internationale zakenbanken hebben een eigen Benelux-team met Nederlandse zakenbankiers. In Nederland zitten behalve de grote Amerikaanse banken ook grote Europese banken als Deutsche Bank, Credit Suisse, Barclays en BNP Paribas. Probeer daar als ABN Amro, ING en Rabobank maar eens tussen te komen.

Dat proberen ze wel, zeggen bankiers van internationale zakenbanken – ze komen elkaar geregeld tegen in selectierondes. En grote Nederlandse bedrijven wíllen Nederlandse banken echt wel inhuren, er is een zekere ‘gunfactor’. Maar de grootste fusies en overnames van en door Nederlandse bedrijven dit jaar zijn toch begeleid door buitenlanders. Nederlandse banken missen de wereldwijde aanwezigheid die nodig is voor internationale transacties van deze omvang.

Het inhuren van een grote bekende zakenbank, met bewezen ervaring en expertise, is bovendien een veilige keuze. Wel zo rustig voor bestuurders, die zich dan geen zorgen hoeven te maken over een mogelijk verwijt dat ze de verkeerde banken aan het werk hebben gezet.

ABN Amro koos zichzelf als bank

Bij de begeleiding van beursgangen scoren Nederlandse banken een stuk beter, blijkt uit gegevens van Dealogic. Voor een notering aan de Amsterdamse beurs is betrokkenheid van een Nederlandse bank wél erg handig. De beursgangbankiers van ABN Amro brachten dit jaar zelfs voor het meeste geld bedrijven naar Beursplein 5. Dat is mede te danken aan de begeleiding van de eigen beursgang in november, de grootste Nederlandse beursgang van 2015. ABN Amro mocht zelf één begeleidende zakenbank aanwijzen – en koos zichzelf. Maar zij was ook betrokken bij de andere grote Nederlandse beursgangen.

De meeste Benelux-teams van de internationale banken komen donderdagavond niet. Zij hebben zo hun eigen prijzen, zoals de ‘IFR Awards’ van het financiële magazine International Financing Review.