Waar komt die nieuwe hit in voetbalstadions toch vandaan?

Van de Amsterdam Arena tot tribunes in Duitsland en Frankrijk, overal klinkt de ‘Dale Cavese’.

Iedereen die wel eens naar een voetbalstadion gaat, kan ze ongetwijfeld meeblèren: de liedjes en hymnes die massaal op de tribunes klinken. Zoals Glory glory, Campione en You’ll never walk alone. Sinds een paar jaar is er een nieuw lied dat de Europese stadions overneemt. Bureau Sport ging op zoek naar de oorsprong ervan.

Onder meer in Franse en Britse stadions klinkt de ‘Dale Cavese’, maar ook in Frankrijk, Turkije en Duitsland zingen de fans het nummer mee. En in Nederland is het lied vaak te horen in de Amsterdam Arena. Maar de oorsprong van het lied ligt – hoe kan het ook anders – in Italië.

Het waren namelijk de fans van de kleine vereniging Cavese die de Dale (Spaans voor ‘kom op’) naar Europa brachten. Ze baseerden zich daarbij op de Dale Boca, die in de jaren negentig al op de tribunes van het Argentijnse Boca Juniors werd gezongen. En dat lied kwam weer voort uit een Venezolaans nummer uit 1958.

Per toeval ontdekt op een cd

Terenzio, een fanatiek supporter van Cavese, zegt daarover:

“De eerste keer dat ik het nummer hoorde, kwam door mijn vriend Dino. Hij reisde veel door Zuid-Amerika en nam eens een cd voor me mee met stadionliedjes van Argentijnse voetbalclubs.”

Slechts één nummer op die plaat sloeg écht aan. Terenzio en zijn vrienden besloten daarom, op een dronken avond, een eigen versie van de Dale Boca te maken en die in te studeren. Als Cavese in de herfst van 2006 tegen Ancona speelt, zet Terenzio via een megafoon het lied voor de eerste keer in. De Dale Cavese is geboren.

    • Joost Pijpker