Directeur Pauline Krikke weg bij Scheepvaartmuseum na conflict

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen 

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen 

VVD-prominent en Eerste Kamerlid Pauline Krikke stapt ruim een jaar na haar aantreden alweer op als directeur van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Aanleiding is een conflict met de Raad van Toezicht van het museum. 

Dat heeft Krikke woensdagavond bevestigd, naar aanleiding van vragen van NRC over de onverwachte bestuurscrisis bij het museum. „Dat de Raad van Toezicht en de algemeen directeur uit elkaar gaan, is al helder sinds beide partijen juristen hebben ingeschakeld om een en ander netjes te regelen”, schrijft Krikke in een mail. Zij zou het museum te veel als een bestuurder hebben geleid, en te weinig als directeur.

Krikke, die tussen 2000 en 2013 burgemeester was van Arnhem, wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan, om te voorkomen dat „op het laatste moment onnodige ruis op de lijn ontstaat”.

De in Friesland geboren politica zit sinds juni 2015 in de Eerste Kamer voor de VVD. Ook heeft zij een flink aantal nevenfuncties, onder meer in de verzekeringssector.

Krikke verwacht dat directie en Raad van Toezicht op korte termijn met een „gezamenlijke verklaring” komen. Een van de laatste hete hangijzers is volgens een betrokkene haar ontslagvergoeding.

Het opstappen van Krikke is een tegenslag voor het Scheepvaartmuseum, dat bestuurlijk juist naar rust verlangde. Begin 2014 verlieten twee van de drie directeuren het museum, dat eind 2011 na een grote verbouwing opnieuw de deuren opende.

Critici vonden dat het museum na de heropening een te commerciële koers voer. Na een schietpartij bij een exclusief dancefeest werd de zalenverhuur beperkt. Andere tegenslagen waren tegenvallende sponsorinkomsten en de dalende bezoekersaantallen. Minder mensen dan begroot bezochten het museum voor de tweede keer. Ook had het last van de heropening van het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum.