Volkswagen: slechts handvol werknemers achter schandaal

Autofabrikant gaat in het vervolg een onafhankelijke partij betrekken bij emissietesten.

Hans Dieter Pötsch tijdens de persconferentie van donderdag. Foto Julian Stratenschulte / EPA

Volkswagen vermoedt dat er maar weinig werknemers betrokken waren bij de fraude met de uitstootgegevens. Het concern heeft voorlopig negen managers geschorst, zo liet president-commissaris Hans Dieter Pötsch donderdag weten. Toch kan hij nog niet uitsluiten dat ook personeel in de top van het concern van de fraude wist.

De Duitse autobouwer doet momenteel – samen met een externe partij – onderzoek naar het gesjoemel met uitstootgegevens van dieselauto’s. Dat loopt nog zeker een jaar, zo zei Pötsch in een verklaring. De onderzoekers moeten zich namelijk een weg banen door een enorme berg met gegevens, met een omvang van omgerekend 50 miljoen boeken.

Voorlopig zijn er volgens Pötsch geen aanwijzingen dat ook de top van het concern betrokken was bij het emissieschandaal. Dat betekent echter niet dat ze niet verantwoordelijk zijn. Tegen persbureau AP zei hij daarover:

“Dit gaat niet alleen om directe betrokkenheid, maar ook om algehele verantwoordelijkheid.”

Om te voorkomen dat in de toekomst weer gefraudeerd wordt met uitstootgegevens gaat Volkswagen in de toekomst onafhankelijke partijen betrekken bij het testen. Ook gaat het concern auto’s onderwerpen aan testen op de weg, zo liet Volkswagen weten. Op die manier zijn de omstandigheden realistischer dan bij testen op de rollenbank.

    • Joost Pijpker