Zes jaar cel voor hoofdverdachte jihadproces

Haagse jihadverdachten hebben volgens de rechter een organisatie met terroristisch oogmerk gevormd.

Een bezoeker loopt naar de speciaal beveiligde rechtszaal de bunker als de strafeis wordt uitgesproken in de grote jihadzaak. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Hoofdverdachte in het jihadproces Azzedine C. krijgt zes jaar cel opgelegd. Dat heeft de rechter zojuist gezegd in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen hem zeven jaar geëist.

Ook twee mannen die nu in Syrië zijn kregen zes jaar cel opgelegd. In totaal stonden negen mensen terecht. Zij vormden volgens de rechter een organisatie met terroristisch oogmerk. Door de inspanningen van de verdachten zijn meerdere mensen afgereisd naar Syrië.

De andere hoofdverdachte in het proces, de jonge prediker Oussama C. (19), alias Abou Yazeed, krijgt drie jaar cel opgelegd, waarvan een jaar voorwaardelijk. Het OM had vijf jaar tegen hem geëist. De roodharige bekeerling Rudolph H., alias Abou Suhayb, krijgt drie jaar gevangenisstraf waarvan een jaar voorwaardelijk. Tegen hem was zes jaar geëist. Jordi de J., die daadwerkelijk in Syrië was, is veroordeeld tot 155 dagen cel en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Tegen hem was drie jaar geëist. Hicham El O. is veroordeeld tot vijf jaar cel.

Verslaggevers Andreas Kouwenhoven en Sheila Kamerman zijn bij het proces aanwezig:


Lees ook: Jihad als criminele organisatie, over de strafeisen van het OM; ‘Strafrecht misbruikt bij aanpak jihadisme’, een interview met advocaat André Seebregts en Rust in de Schilderswijk en op social media, ook dat is winst, over de consequenties van het proces
    • Mirjam Remie