Verbeke wint NRC-Boeken- wedstrijd

Door onze boekenredactie

Dat Dertig dagen van Annelies Verbeke met ruime voorsprong uit de bus is gekomen als winnaar van de NRC Boekenwedstrijd ligt om zowel literair-inhoudelijke als om zakelijke redenen voor de hand. Het boek is overwegend positief gerecenseerd, werd door de jury van de ECI-literatuurprijs (voorheen AKO) op de shortlist geplaatst én is vorige maand bekroond met de F. Bordewijkprijs.

Een publiekswedstrijd draait echter ook om de campagnekracht en wat dat betreft heeft Verbekes uitgeverij De Geus een sterke reputatie. Eerder won Esther Gerritsen van die uitgeverij de verkiezing om een plaats op de nieuwe Boekenbon en kreeg Jaap Robben voor Birk de ANV Debutantenprijs en de publieksonderscheiding van de Dioraphte Literatuurprijs.

Met 2.053 stemmen liet Verbeke de beter verkochte debuutroman Lieveling van Kim van Kooten (1.512 stemmen) achter zich. Ook Van Kootens uitgeverij Lebowski voerde vol overgave campagne, vooral op sociale media. Nummer drie (746 stemmen) werd De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése. In totaal werden er voor de wedstrijd – waarbij bezoekers van de NRC-site konden kiezen uit 24 door de boekenredactie voorgedragen romans en verhalenbundels – zo’n 9.000 stemmen uitgebracht. Ter vergelijking: bij de laatste NS Publieksprijs werd ruim 73.000 maal gestemd. De genomineerden voor die prijs worden mede op basis van verkoopresultaten geselecteerd.