Verbeke was bezorgd of boek wel zou aanslaan

Het boek Dertig dagen van Annelies Verbeke won de NRC Boekenwedstrijd. Ze kreeg 2.053 stemmen.

Annelies Verbeke Foto Wouter van Vooren

Dat Dertig dagen van Annelies Verbeke met ruime voorsprong uit de bus is gekomen als winnaar van de NRC Boekenwedstrijd ligt om zowel literair-inhoudelijke als om zakelijke redenen voor de hand. Het boek is overwegend positief gerecenseerd, werd door de jury van de ECI-literatuurprijs (voorheen AKO) op de shortlist geplaatst én is vorige maand bekroond met de F. Bordewijkprijs.

Een publiekswedstrijd draait echter ook om de campagnekracht en wat dat betreft heeft Verbekes uitgeverij De Geus een sterke reputatie. Eerder won Esther Gerritsen van diezelfde uitgeverij de verkiezing om een plaats op de nieuwe Boekenbon en kreeg Jaap Robben voor Birk de ANV Debutantenprijs en de publieksonderscheiding van de Dioraphte Literatuurprijs. In 2007 werd Het huis en de moskee van Kader Abdolah verrassend tweede bij de verkiezing van de beste Nederlandse roman allertijden (na Harry Mulisch’ De ontdekking van de hemel).

Met 2.053 stemmen liet Verbeke de beter verkochte debuutroman Lieveling van Kim van Kooten (1.512 stemmen) achter zich. Ook Van Kootens uitgeverij Lebowski voerde vol overgave campagne, vooral op sociale media. Nummer drie (746 stemmen) werd De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése. In totaal werden er voor de wedstrijd – waarbij bezoekers van de NRC-site konden kiezen uit 24 door de boekenredactie voorgedragen romans en verhalenbundels – zo’n 9.000 stemmen uitgebracht. Ter vergelijking: bij de laatste NS Publieksprijs werd ruim 73.000 maal gestemd. De genomineerden voor die prijs worden mede op basis van verkoopresultaten geselecteerd.

Verbeke is haar uitgever dankbaar voor de steun in de verkiezing, zegt ze in een eerste reactie: „Ik begrijp heel goed dat de rol van mijn uitgeverij in deze wedstrijd groot is geweest. Op Facebook kwam ik een oproep tegen: een foto van alle mensen die bij De Geus werken, de één met een foto van mijn hoofd in hun handen, de ander met het boek.”

Dertig dagen gaat over een Belg van Senegalese afkomst die in de Vlaamse Zuidwesthoek werkt als klusjesman en door zijn klanten op handen wordt gedragen: zij vertellen hem alles over hun leven. Verbeke: „Bij het schrijven van Dertig dagen maakte ik me soms zorgen of dit boek wel bij de lezer zou aanslaan. Het gaat over een kleine held, iemand die iets goeds wil doen voor de mensheid zonder in de schijnwerpers te staan. Niet spectaculair verder, of plotgericht. Het is fijn om te merken dat zo veel mensen het waarderen.”