Twee zussen die zingen in het oude, spirituele Yoruba van Cuba

Minder dan een minuut heeft Ibeyi nodig om de stampvolle Oude Zaal van de Melkweg volledig in te pakken. Twee stemmen voegen zich tot één, wijken even uit elkaar en vloeien weer samen. Toverachtig.

De Frans/Cubaanse tweelingzusjes zijn dochters van de tragisch overleden Cubaanse meesterpercussionist Anga Díaz. De zussen (20 jaar) zijn qua karakter elkaars tegenpolen en verklaren elkaar slecht te verdragen, wat niet rijmt met de ontwapenende, vrolijke dames op het podium. Ze zingen in Engels en Yoruba, de West-Afrikaanse taal en cultuur die op Cuba overleeft in spirituele liedjes.

Met beperkte middelen, alles in zwart/wit, zorgen de zang en piano van Lisa-Kaindé (hoge afro) ervoor dat het kippenvel anderhalf uur lang blijft staan. Naomi (lange, zwarte krullen) heeft het percussiegen van haar vader. Op drumcomputer, cajon, bata-drums en haar eigen lijf, slaat ze heftige gebroken hiphopbeats die net niet tot een climax komen, zodat de spanning aanhoudt.

De hoogtepunten van de jazzy, spiritual-achtige liedjes zijn de bruggetjes die ze vullen met Yoruba chants. Het zijn de momenten die a capella of juist met felle beats worden gebracht. Een enkele dagboektekst in krakkemikkig Engels is dan snel vergeven.

    • Leendert van der Valk