Texas mag Syrische vluchtelingen niet weigeren

De Texaanse gouverneur stapte naar de rechter om de komst van Syriërs tegen te houden.

Protesten in Texas tegen uitspraken van gouveneur Greg Abbot om Syrische vluchtelingen te weren. Foto Erich Schlegel/AFP

De Amerikaanse staat Texas moet toch Syrische vluchtelingen opvangen. Het is een flinke tegenvaller voor de Texaanse gouverneur Greg Abbott, die naar de rechter was gestapt om de komst van de Syriërs op veiligheidsgronden tegen te houden.

De rechter oordeelde echter woensdagavond dat het “pure speculatie” is om te beweren dat er wellicht extremisten onder de vluchtelingen zouden zitten, zo meldt persbureau AP. De uitspraak kan gevolgen hebben voor andere staten die niets voelen voor de opvang van Syriërs.

Meerdere staten zijn tegen Syrische vluchtelingen

Het oordeel van de rechter betekent dat zeker 21 Syriërs, waarvan een groot aantal kinderen, zich vanaf donderdag mogen vestigen in de Texaanse stad Houston. Na de aanslagen in Parijs zijn er in bijna dertig Amerikaanse staten campagnes gestart om Syrische vluchtelingen te weren. Texas is tot nu toe de enige staat die naar de rechter stapte om dit af te dwingen.

Eerder deze week zorgde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump voor veel ophef door te verkondigen dat hij voorlopig alle moslims de toegang tot de Verenigde Staten wil ontzeggen.

    • Huib de Zeeuw