Syrische oppositie gaat samen in overleg met Assad

Dat is bij een oppositiebijeenkomst in Saoedi-Arabië afgesproken.

De Saoedische koning Salman bin Abdulaziz komt binnen bij de conferentie in Riad. Foto Fayez Nureldine / AFP

Leiders van de Syrische oppositie en verschillende rebellengroepen hebben in Saoedi-Arabië afgesproken om gezamenlijk op te trekken in de onderhandelingen met het Syrische regime.

Ze hebben een verklaring opgesteld waarmee ze de onderhandelingen in gaan. Daarin staat dat er een nieuw “democratisch en pluralistisch” regime moet komen in Syrië, dat “alle sectoren” van de samenleving vertegenwoordigt. De staatsinstellingen moeten intact blijven, en het leger moeten geherstructureerd worden. President Assad en zijn handlangers kunnen geen onderdeel zijn van een overgangsperiode.

“Opperste raad”

Op de conferentie in Riad is een ‘opperste raad’ opgericht van 32 leden van de oppositie en van rebellengroepen. Zij moeten 15 mensen kiezen die in januari namens de oppositie gaan onderhandelen.

In Riad waren leden aanwezig van de door het Westen gesteunde politieke oppositie, de Syrische Nationale Coalitie, en van het Nationale Coördinatie Comité, die wordt getolereerd door het regime.

Ahrar al-Sham

Veel grote rebellengroepen hadden ook delegaties gestuurd, waaronder fundamentalistische groepen als Ahrar al-Sham. Jihadististische groepen als Al-Qaeda waren niet in Riad. Onduidelijk is of Ahrar al-Sham de verklaring heeft getekend. De groep verliet Riad voortijdig omdat “de islamitische identiteit van onze mensen” niet werd vastgelegd.

    • Toon Beemsterboer