Syrische oppositie bereid tot overleg met Assad

Ongeveer 100 oppositieleden zijn bij elkaar gekomen om over de toekomst van Syrië te discussiëren.

De Saoedische koning Salman bin Abdulaziz komt binnen bij de conferentie in Riyad. Fayez Nureldine / AFP Photo

Tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad hebben donderdag gezegd bereid te zijn vredesbesprekingen aan te gaan met de Syrische regering. Wel verliet een belangrijke rebellengroep de oppositieledenbijeenkomst in de Saoedische hoofdstad Riyad omdat ze het oneens waren met de rest van de oppositie.

Dat meldt persbureau Reuters. De oppositiegroepen pleitten er woensdag al voor om Assad en zijn legerleiders geen plek te geven in de transitie naar een democratie. Ook werd toen opgeroepen om alle buitenlandse troepen weg te halen uit Syrië.

Update 21.18 uur: De Syrische oppositie zal in de eerste tien dagen van januari spreken met een delegatie van het bewind van Assad. Dat heeft de voorzitter van het oppositieoverleg in Riyad donderdag gezegd, meldt Reuters.

Ahrar al-Sham

De belangrijke streng-islamitische rebellengroep Ahrar al-Sham verliet de conferentie, mede vanwege de invloedrijke rol die de oppositie wil toebedelen aan het Nationale Coördinatiecomité voor Democratische Verandering. Volgens Ahrar al-Sham is deze organisatie een verlengstuk van het Assadregime.

Ook was de strijdgroep er niet over te spreken dat jihadistische bewegingen als Jabhat al-Nusra en IS niet waren uitgenodigd in Riyad, terwijl die terreurbewegingen wel een grote invloed hebben in Syrië. Het vertrek van Ahrar al-Sham toont aan dat er ondanks alle pogingen tot eensgezindheid nog steeds flinke verdeeldheid bestaat binnen de Syrische oppositie.

Vrede binnen twee jaar

Wat er met Assad zal gebeuren na mogelijke vredesonderhandelingen werd bij de eerdere bijeenkomst in Wenen in november dit jaar niet duidelijk. Bij deze conferentie kwamen Rusland, de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, Iran, meerdere Golfstaten en enkele Europese landen bijeen. Wel werd bij deze bijeenkomst afgesproken om vredesonderhandelingen te organiseren vanaf januari 2016. Verkiezingen staan gepland voor over twee jaar.

Op de bijeenkomst van donderdag is het de bedoeling dat er een delegatie van 42 van de ongeveer 100 oppositieleden wordt geselecteerd. Zij zullen vervolgens de bemiddelaars vormen voor de vredesonderhandelingen. “Alleen God weet het”, antwoord één van de oppositieleden op de vraag of er donderdag uitsluitsel komt.

Naar Genève

Rusland, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties houden verder vrijdag een bijeenkomst in Genève. Dit doen de landen als voorbereiding voor een nieuwe ronde bijeenkomsten in Wenen, die eerder Saoedi-Arabië en Iran voor het eerst in jaren samen rond de tafel kregen.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft vertrouwen in de Riyad-gesprekken. Dit liet hij weten vanuit Parijs, waar hij momenteel is voor de klimaattop.

    • Casper van der Veen
    • Laura van der Reijden