Spreek je net als Obama en Amy Schumer uit tegen #gunviolence

Het doel is een zo lang mogelijke protestvideo tegen Amerikaanse vuurwapenverslaving.

Screenshot

In één video met president Obama, filmmakers Spike Lee en Michael Moore, comédienne Amy Schumer en acteurs Julianne Moore, Jennifer Aniston en Michael J. Fox?
Die mogelijkheid bestaat nu de Amerikaanse anti-wapenbeweging Everytown for Gun Safety een video heeft uitgebracht waaraan mensen hun eigen bijdrage kunnen vastplakken.

De bedoeling is, jezelf te filmen terwijl je zegt: ‘we can’ óf ‘end gun violence’. De filmpjes worden achterelkaar geplakt in wat uiteindelijk een zo lang mogelijke protestvideo moet worden tegen de Amerikaanse vuurwapenverslaving.

Antiwapenorganisaties zien hun kans nu Amerika bijkomt van de 353ste schietpartij met meer dan vier slachtoffers van dit jaar - die in San Bernardino. En nu het volgende week drie jaar geleden is dat Adam Lanza op een school in Newtown, Connecticut, twintig basisschoolkinderen en zes volwassenen doodschoot.

Organisaties als Everytown en de Newtown Action Alliance proberen een volksbeweging op gang te brengen, naar het voorbeeld van de Black Lives Matter-beweging die het politiegeweld tegen Afro-Amerikanen nadrukkelijk op de agenda houdt.

Sinds de schietpartij op de Sandy Hook basisschool, op 14 december 2012, zijn volgens de Newtown Action Alliance 90.000 Amerikanen gedood en meer dan 210.000 gewond geraakt door vuurwapengeweld. Er waren meer dan duizend schietpartijen waarbij meer dan vier slachtoffers vielen.

Met demonstraties en wakes proberen de organisaties volgende week het door Republikeinen gedomineerde Congres te bewegen vuurwapenbezit een klein beetje aan banden te leggen. Komend weekend worden in honderd steden ‘Orange Walks’ gehouden, demonstraties voor het beperken van wapenbezit.

De deelnemers wordt gevraagd in het oranje te komen, de kleur die jagers in de bossen dragen om te voorkomen dat ze worden beschoten door een collega. Volgende week worden in 39 staten herdenkingen gehouden voor de schietpartij in Newtown. Vandaag willen zestig overlevenden van schietpartijen het Congres vragen in te stemmen met uitgebreider antecedentenonderzoek voor mensen die een wapen willen aanschaffen. Vorige week stemde de Senaat nog een voorstel van die strekking weg.

    • Maartje Somers