Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Hoe Philips de lichttak nog één keer oppoetst voor verkoop

De samenwerking van Philips met grote technologiebedrijven komt middenin het verkoopproces van de lichttak.

Ongeveer 44 procent van de omzet van Philips is afkomstig van LED-lampen, maar die hoeven amper te worden vervangen.
Ongeveer 44 procent van de omzet van Philips is afkomstig van LED-lampen, maar die hoeven amper te worden vervangen.

De verlichtingstak van Philips gaat samenwerken met meerdere grote technologiebedrijven. Dat maakte het Nederlandse bedrijf woensdag bekend. Het gaat onderzoeks- en verkoopactiviteiten delen met Cisco (netwerktechnologie), SAP (clouddiensten), Samsung (gadgets) en Bosch (beveiliging). Bedragen noemden de bedrijven echter niet.

De aankondiging vindt plaats midden in het verkoopproces van de lichttak, waarvoor inmiddels gesprekken worden gevoerd met een „beperkt aantal” potentiële kopers. De eerste afdelingen zijn al naar andere gebouwen aan het verhuizen. Het bedrijf wil met de deals nog maar eens laten zien aan de buitenwereld dat de divisie Lighting meer doet dan simpelweg lampjes verkopen.

Slimme steden en kantoren

Eric Rondolat, de bestuursvoorzitter van de lichttak, zegt meer te willen inzetten op slimme – met internet verbonden – verlichting van steden, kantoorgebouwen en huizen.

Wat bij de presentatie niet aan bod kwam, was dat bij de laatste kwartaalcijfers bleek dat Philips’ lichtomzet het afgelopen jaar met zo’n 3 procent daalde tot 1,7 miljard euro.

Alle nieuwe ideeën ten spijt lukt het niet om de krimpende verkopen van traditionele gloeilampen op te vangen met vernieuwingen. Weliswaar is inmiddels ongeveer 44 procent van de omzet afkomstig van LED-lampen, maar die hoeven amper te worden vervangen. Vandaar dat radicaal nieuwe producten en diensten broodnodig zijn.

Tijdens de presentatie kwam een heel scala voorbij: van lampen die meekleuren met tv-uitzendingen tot lampen die in verbinding staan met rookmelders zodat ze rood worden als er onraad is. Philips gebruikt de netwerktechnologie van Cisco om via kantoorverlichting te meten hoe druk het is in gebouwen, die van Bosch om lampen te laten communiceren met beveiligingssystemen, en die van SAP om steden te helpen om hun straatlantaarns online te beheren.

Potentiële kopers

Of de aankondigingen van woensdag potentiële kopers van de lichtdivisie weten te bekoren, moet nog maar blijken. De beurskoers reageerde nauwelijks. Persdienst Bloomberg meldde onlangs dat de gesprekken over de verkoop worden gevoerd met private investeringsmaatschappijen. Dat wordt bevestigd door een bron dichtbij het proces. Daarmee lijkt een aparte beursgang voor de lichtdivisie, waarvoor Philips nog wel altijd voorbereidingen treft, minder waarschijnlijk te worden. In 2016 wordt een definitieve beslissing genomen.

Hoe de splitsing verloopt is cruciaal voor de toekomst van een van de belangrijkste en grootste technologiebedrijven van Nederland. Zo is Philips nog altijd het Nederlandse bedrijf met de meeste patentaanvragen, ook al is het voormalige dochterbedrijf ASML op de beurs inmiddels ruim anderhalve keer zoveel waard: 36,5 miljard euro tegenover 23,5 miljard euro van Philips.

Groeiende concurrentie

De opbrengst van de lichttak gaat Philips gebruiken om de resterende activiteiten op het gebied van gezondheid en consumententechnologie (‘HealthTech’) te versterken. Die divisies hebben te maken met groeiende concurrentie van grote technologiebedrijven als Google of Apple.

De huidige bestuursvoorzitter van Philips, Frans van Houten, hint al een tijdje op overnames om die concurrentie de baas te blijven. En hoe meer de lichttak opbrengt, hoe spectaculairder nieuwe aankopen kunnen worden.