Recordomzet voor Nederlandse luchthavens

Vooral Eindhoven wist meer reizigers te trekken: 8 procent meer dan een jaar eerder.

Reizigers staan in de rij voor een reguliere check-in balie voor ruimbagage op Schiphol. Negen van de tien luchtvaartreizigers in Nederland reizen via Schiphol. Foto: Jerry Lampen/ANP

De Nederlandse luchthavens hebben in het derde kwartaal nog nooit zo’n hoge omzet gedraaid, dankzij een recordaantal passagiers. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De luchthavens in Nederland vervoerden tussen juli en september, de maanden van de zomervakantie, ruim 19 miljoen passagiers. Dat zijn er 6,4 procent meer dan in de zomerperiode een jaar eerder. De omzet van de totale luchtvaart kwam hiermee 3,4 procent hoger uit op jaarbasis. Het vrachtvervoer via de lucht drukte de omzet juist.

Eindhoven

Vooral Eindhoven wist meer reizigers te trekken: 8 procent meer dan een jaar eerder. Met ruim 1,3 miljoen passagiers is het vliegveld daarmee nummer twee achter Schiphol. In het derde kwartaal reisden ruim 17 miljoen, oftewel 9 van de 10 reizigers in het Nederlandse luchtvervoer, via dit internationale vliegveld.

De omzetstijging voor de luchtvaart betekende de grootste stijging sinds de kredietcrisis in 2008. Het aantal afgehandelde passagiers lag in het afgelopen derde kwartaal 38 procent hoger dan het derde kwartaal van 2009, de omzet ligt 30 procent hoger.

Transport als geheel

Mede door de omzetgroei in de luchtvaart nam de totale omzet van de transportsector, inclusief weg- en watervervoer, in het derde kwartaal met 2 procent toe. De omzet stijgt al sinds medio 2010.

Het aantal faillissementen nam mede hierdoor ook fors af: met 54 bedrijven die de deuren moesten sluiten lag het aantal bedrijven dat op de fles ging ruim 20 procent lager dan een jaar eerder. In totaal kende de sector in het derde kwartaal bijna 36 duizend actieve bedrijven, 4 procent meer dan een jaar eerder.

    • Eva Smal