Recordaantal nieuwe woningen in Amsterdam

De stad krijgt ruim 8000 nieuwe woningen, waarmee de woningbouwcrisis voorbij lijkt te zijn.

Uitzicht vanuit de toren van de vernieuwde Beurs van Berlage. Koen van Weel / ANP

In Amsterdam is in 2015 begonnen met de bouw van 8376 nieuwe woningen. Hiermee is het record van de nieuwbouw van woningen verbroken; in 2014 kwamen er ruim 5000 nieuwe woningen bij.

De gemeente liet weten dat de woningbouwcrisis daarmee in de hoofdstad voorbij lijkt te zijn. De helft van de nieuwe woningen betreft sociale huurwoning en het andere deel zijn koop- en huurwoningen in de vrije markt.

Elk jaar 10.000 nieuwe Amsterdammers

“De afgelopen jaren groeide het inwoneraantal van de stad harder dan de daarvoor benodigde woningen”, zegt SP-wethouder Laurens Ivens (wonen). “Nu is dat voor het eerst omgekeerd. We verlichten de druk op de woningmarkt daardoor iets.”

Elk jaar komen er zo’n 10.000 nieuwe mensen bij in Amsterdam. Daardoor is er veel vraag naar zowel koop- als huurwoningen. Het Amsterdamse stadsbestuur van D66, VVD en SP willen tussen 2014-2018 meer dan 17.000 nieuwe woningen bouwen.

    • Laura van der Reijden