Over hooligans moet je niet zeuren – treed liever tegen ze op

Supporters die zich schuldig maakten aan wangedrag worden met fluwelen handschoenen aangepakt. Dilan Yesilguz is verbijsterd.

‘Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. En samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best.” Dat zong een deel van de FC Utrecht supporters tijdens de wedstrijd Utrecht-Ajax afgelopen april in stadion de Galgenwaard. In een tijd waarin we met man en macht discriminatie en geweld zowel buiten als op het voetbalveld tegen proberen te gaan, mag men verwachten dat hier hard ingegrepen zou worden door FC Utrecht.

Helaas: wat hierna gebeurde is zo mogelijk nog beschamender dan de laffe spreekkoren waar het allemaal mee begon.

In plaats van direct in te grijpen kwam FC Utrecht twee dagen later, na veel commotie over deze antisemitische spreekkoren, met de volgende verklaring: „Vanzelfsprekend nemen wij als FC Utrecht afstand van deze vreselijke spreekkoren. Tijdens de wedstrijd was het ons niet duidelijk wat er werd gezongen, anders hadden we actie ondernomen.” Daarmee leek voor FC Utrecht de kous af. Lekker makkelijk.

Voor de KNVB was dit echter onvoldoende en zij besloot de club een boete op te leggen. Aanstaande zondag moet tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Ajax de Bunnikside, het stadiondeel waar de spreekkoren vandaan kwamen, gesloten blijven voor publiek. Daarnaast werd een boete van 10.000 euro opgelegd.

Maar toen...

In plaats van zich achter de oren te krabben en na te denken over de verantwoordelijkheid die een club heeft in het voorkomen en aanpakken van antisemitische danwel racistische spreekkoren, neemt FC Utrecht vervolgens een zeer gênante beslissing.

De Bunnikside blijft inderdaad leeg, maar de seizoenkaarthouders die daar normaal zitten en deels verantwoordelijk zijn voor de spreekkoren, mogen nu elders in het stadion plaatsnemen om de wedstrijd bij te wonen.

Als gevolg hiervan ziet de gemeente Utrecht nu een verhoogd risico bij deze wedstrijd en om de veiligheid en een goed verloop te kunnen waarborgen, is besloten dat de uitsupporters van Ajax niet welkom zijn. De omgekeerde wereld! Supporters van FC Utrecht die zich schuldig maken aan laffe antisemitische spreekkoren kunnen de wedstrijd gewoon bijwonen in het stadion terwijl het uitpubliek keihard wordt gestraft. Hiermee verlaagt FC Utrecht zich tot een ultiem dieptepunt.

Discriminatie, racisme en geweld op het voetbalveld zijn al jarenlang een groot probleem. Het aantal excessen daalde enigszins sinds de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012, maar de laatste tijd constateert de KNVB weer een toename van de hoeveelheid incidenten en tuchtzaken waarbij agressieve jonge spelers betrokken zijn. Om deze reden startte de KNVB eind november de samenwerking met de jeugdstraforganisatie Halt. Hartstikke mooi verhaal natuurlijk, maar wat is het eigenlijk waard als men de professionele clubs, die een hele belangrijke voorbeeldfunctie hebben, niet eens effectief kan aanspreken? FC Utrecht omzeilt de opgelegde straf met een simpele constructie en de KNVB grijpt niet in. Wat is het signaal hiervan voor de jeugd?

Het wangedrag bij FC Utrecht is niet nieuw. Eerder liet de Bunnikside al een spandoek maken met daarop Ajax waarbij de letters a afgebeeld waren als davidsterren en de letter x als een hakenkruis. En toen FC Utrecht-speler Kali zijn teamgenoot een gebroken kaak sloeg, werd hij een paar dagen gewoon opgesteld. (Later werd hij alsnog voor twee weken geschortst.) Doordat wangedrag op geen enkel niveau aangepakt wordt, gaat het maar door en door. Wilco van Schaik, directeur van de club, meldde onlangs ‘helemaal klaar’ te zijn met een deel van de fanatieke aanhang van de supporters. Fans op de Bunnikside lieten namelijk begin november tijdens het thuisduel met FC Twente opnieuw van zich horen met racistische spreekkoren. Op het moment dat Thomas Agyepong, een Ghanese speler van de tegenstander op de grond lag met een blessure zongen de supporters: „Ik heb geen bananen vandaag.” Joh, je verwacht het niet, hè?

In plaats van in de pers en op de website van de club erover te zeuren, doet Van Schaik er goed aan om eindelijk eens wel daadkrachtig op te treden tegen dit soort tuig.

Maar ja, voor geloofwaardigheid heb je nou eenmaal ballen nodig. Hoog tijd om er een paar te kweken.