Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘OM nam geen DNA af van 12.000 criminelen’

Het gaat om moordenaars en verkrachters, maar ook om dieven.

Het uniform van de politie.
Het uniform van de politie. Foto Koen van Weel / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft van bijna 12.000 veroordeelde misdadigers geen DNA afgenomen, terwijl dat eigenlijk wel had gemoeten. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van eigen onderzoek. Het OM en minister van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) zijn volgens de zender bezig met “een inhaalslag”.

Onder de duizenden criminelen bevinden zich moordenaars, verkrachters, geweldplegers en aanranders, maar ook dieven. De wet schrijft voor dat ieder persoon die wordt veroordeeld voor een ernstig misdrijf DNA moet afstaan aan het OM.

Bart van U.

Dat dit in de praktijk niet altijd gebeurt, bleek al bij het onderzoek naar de moord op voormalig minister Els Borst (D66), die in 2014 met geweld om het leven werd gebracht door Bart van U.. Een onderzoekscommissie oordeelde toen vernietigend over de aanpak van zowel de politie als het OM.

Omdat bij ernstige misdrijven een hogere kans op recidive is, wordt gepleit voor het afnemen van DNA. Daardoor kan een veroordeelde die opnieuw de fout ingaat eenvoudiger worden opgespoord.

Reactie OM

Het OM heeft in een reactie laten weten in te zetten op “een actieve opsporing van veroordeelden die gesignaleerd staan in verband met het afnemen van DNA‐materiaal”. Het probleem is dat van slechts 1.765 mensen een woon- of verblijfplaats bekend is. Het OM meldt:

“Ten aanzien van de overige gesignaleerden (zonder bekend GBA-adres) wordt in opdracht van de Minister de opsporing, op basis van een voorafgaand uit te voeren bestandsanalyse, geïntensiveerd.”