Niet meer twee dagen lopen voor een mailtje

Mahabir Pun legde een WiFi-netwerk aan in zijn afgelegen bergdorp in Nepal.

Mahabir legde een internetverbinding aan met behulp van satellietschotels. Screenshot / Clemens Purner

De Nepalese Mahabir Pun was het zat: elke keer als hij zijn mail wilde checken moest hij twee dagen lopen van zijn dorp Nangi naar de dichtstbijzijnde stad, Pokhara. Hij ondernam de tocht elke maand, maar vond het hoog tijd om het internet naar zijn dorp te halen. De Oostenrijkse filmmaker Clemens Purner zocht Mahabir op en maakte een minidocumentaire over zijn verhaal.

In Nepal was de kennis en het materiaal om een internetverbinding aan te leggen niet te vinden, dus Mahabir zocht contact met de BBC. Nadat die een artikel schreef over zijn project, stroomde zijn mailbox vol met berichten van mensen die hem wilden helpen. Twee mannen, de Belgische Johann en de Finse Johnny, trokken naar Nepal om met Mahabir een internetverbinding voor zijn dorp aan te leggen.

Bij gebrek aan een gespecialiseerde antenne gebruikten de mannen satellietschotels om een internetverbinding in Pokhara in de richting van Nangi te zenden. Dat bleek verrassend goed te werken: al snel was het hele dorp van WiFi voorzien.

Digitaal lesmateriaal en gezondheidszorg

Inmiddels zijn door het werk van Mahabir ruim 60.000 mensen aangesloten op internet. De kliniek in Nangi kan met een videoverbinding overleggen met het ziekenhuis in hoofdstad Kathmandu en schoolkinderen kunnen gebruik maken van online lesmateriaal.

Mahabir droomt ervan om meer kansen te creëren voor de jeugd in zijn dorp. Die voelt zich door een gebrek aan werk vaak gedwongen naar de stad of het buitenland te verhuizen. Met de internetverbinding als basis wil Mahabir een hogeschool opzetten voor de jeugd in de omgeving en een innovatiecentrum beginnen waar jongeren hun ideeën werkelijkheid kunnen maken.

    • Wouter van Dijke