Vorig jaar 2,7 miljoen meer bezoekers voor musea

Toch heeft een grote groep van kleinere musea het zwaar vanwege sterk teruglopende subsidies.

Het Rijksmuseum had deze maand een bijzondere bezoeker. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Nederlandse musea hebben vorig jaar bijna 26 miljoen bezoekers gehad, een stijging van 2,7 miljoen ten opzichte van het jaar ervoor. Ruim een kwart van de bezoekers kwam uit het buitenland. Dat blijkt uit een onderzoek van de Museumvereniging onder 415 musea.

De gezamenlijke omzet lag op ongeveer 900 miljoen euro. 45 procent van de inkomsten komt uit eigen inkomsten, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2011. Ondanks die stijging heeft een grote groep van kleinere musea het zwaar, schrijft de Museumvereniging. Zij lijden onder sterk teruglopende subsidies. De musea verdienen meer geld en slagen er in hun lasten te verlagen, maar dit is vaak niet voldoende om de subsidiedaling op te vangen.

De subsidiedalingen, waar 70% van de musea mee te maken heeft, zijn vooral het gevolg van gemeentelijke bezuinigingen. Door een gebrek aan inkomsten kunnen kleine musea weinig personeel betalen. Ruim 80 procent van de medewerkers van die musea is onbetaald, bijvoorbeeld als stagiair of vrijwilliger. Bij de grote musea ligt dat percentage op 19 procent.

Publiekstrekkers

Voor het Mauritshuis was 2014 een goed jaar. Sinds de heropening in juni 2014 hebben meer dan 600.000 mensen het Haagse museum bezocht. Ter vergelijking: het Rijksmuseum trok in hetzelfde jaar 2,5 miljoen bezoekers.

Ook de overzichtstentoonstelling van Marlene Dumas ‘Image as Burden’ in Stedelijk Museum Amsterdam was populair: in tien weken tijd werd die ruim 200.000 keer bezocht. Het Nationaal Militair Museum in Soest opende in december 2014 en wist in de eerste twee weken al 50.000 bezoekers te trekken.

    • Wouter van Dijke
    • Huib de Zeeuw